Veronika Alneborn, ombudsman på Handels Stockholmsavdelning, har tagit emot ett samtal från en handelsmedlem som omfattas av busstrejken.
– Han jobbade heltid på lager och varannan helg som busschaufför. Men mer vanligt är att man berörs genom att man inte har bytt till rätt förbund, att man är kvar i Handels även fast man enbart jobbar som busschaufför. Det är först den dagen det blir problem man tänker på att byta, säger Veronika Alneborn.
Den som varit medlem i Handels, eller något annat LO-förbund innan konflikten började har rätt till konfliktersättning, men det har inte behovsanställda busschaufförer. Ersättningen motsvarar förlorad arbetsförtjänst för den tid man skulle ha arbetat.
Än så länge berör busstrejken bara Stockholms län, men 8 juli dras också Västerbottens län in i strejken och 15 juli dras bussföretag i Skånes län in i den.
Om man söker konfliktersättning ska man vända sig till sin avdelning.