Hallå där förra socialdemokratiska ministern Ulrica Messing som blivit vd för heminredningsföretaget Porthouse interior!
Hur många butiker och anställda kommer du att ha?
– Två butiker öppnar i Göteborg i slutet av oktober, och en i Kosta i slutet av november. Målet är att öppna fler. I Göteborg håller vi på med rekryteringen, drygt 600 sökte! Där ska vi ha en tjänst med administration och butiksjobb, 3,5 tjänster bara i butik, en på lager, plus jag och min bror som jobbat med Lidl tidigare.
Arbetstider, anställningsformer och löner?
– Heltid ska vara grunden och deltid en möjlighet, det finns några som är intresserade av deltid för att de pluggar. Jag hoppas inte att det ska bli ofrivillig deltid, det är inte vår ambition och det verkar inte som om vi hamnar där. Alla blir tillsvidareanställda. Lönen blir avtalsenlig, men det är golvet. Det kan finnas de som har motiv att ligga över om de har utbildning.
Har du tecknat kollektivavtal?
– Ja, det gjorde vi innan vi skrev kontrakt för lokalerna.
Hur ska man vara för att få jobb hos dig?
– En risk när man rekryterar är att fastna för den som är lik en själv. Men vi vill ha en mix av åldrar, kön, bakgrunder och erfarenheter. Det kan vara erfarenhet av försäljning, logistik, transport, skyltning och dekoration eller att man är nyutbildad utan arbetsmarknadserfarenhet.
Hur är det att starta ny karriär när du är 40 år?
Det är en frihetskänsla att våga. Min son blev orolig och sa att man inte bara kan gå om man inte vet vart man ska. Men det är roligt att efter 17 år i politiken göra något helt annat. Jag har alltid tyckt om inredning, färg och form. Hittills har jag designat en soffa, sänggavlar och överdrag till stolar.
Vad tjänar du?
– Jag tar inte ut lön från Porthouse än, och jag avstår min statsrådspension just nu. Jag har styrelse- och talaruppdrag som lön, 500 000 kronor om året.
Vilka av dina gamla kollegor blir dina nya kunder?
– Barbro Holmberg behöver saker till sitt residens i Gävle, Ylva Johansson till sitt sommarhus på Ljusterö och Mona Sahlin skulle kanske köpa porslin, hon och hennes man gillar att laga mat.