I april stämde Handels företaget Matas i Arbetsdomstolen. Detta för att företaget inte betalat ut lön för den tid åtta anställda i två butiker i Malmö gått kvällskurser om produkter som kosmetik, naturläkemedel och hälsokost. Nu har Handels och Matas förlikats och fallet dras tillbaka från Arbetsdomstolen så fort lönen betalats ut – de åtta kvinnorna får 50 000 kronor att dela på. Hur mycket var och en får beror på hur många timmar de gått kurser sedan 2005.
– Vi är nöjda. Och det är skönt att det är över, att det löste sig i detta läge så vi slapp åka till Stockholm och Arbetsdomstolen, säger en av de anställda, fackombudet Carina Svensson.
De anställda krävde lön trots att det inte varit ett uttalat krav att gå kvällskurserna, och för att de blivit lovade ersättning av en före detta chef. De anställda gick kurserna för att de upplevde att det var ett indirekt krav att gå för att de skulle kunna sköta sina jobb. I överenskommelsen finns en lösning på hur detta inte ska hända igen. För att få betalt för kurstid ska arbetsgivaren beordra den anställde att gå.
– Som det ser ut nu kommer vi inte att bli beordrade att gå kvällskurser, utan fler dagskurser är inbokade i de olika märkena vi har. Och vi ska också få mer information av säljare som kommer till butikerna på dagtid. Dessutom kommer vi att ha morgonmöten oftare och använda dem till utbildning också. Så behovet av kvällskurser blir inte lika stort. Vi tycker att det har löst sig bra, säger Carina Svensson.
Denna typ av ärenden är ovanliga hos Handels, enligt Johnny Håkansson på förbundskontoret, som hållit i kontakterna med LO-TCO Rättsskydd, fackets juridiska byrå som drivit ärendet. Ärendet har mycket med just skönhetsbranschen att göra, inom vilken erbjudanden om utbildningar är vanligare än inom dagligvaruhandeln.
– Att kompetensutveckling är eftersatt vet vi, men detta är inte ett vanligt ärende, jobbar man på en matbutik kommer inte Estrella och vill ha chipskurs. Vi hoppas att detta fall leder till att Matas gör kompetensutvecklingsplaner så att det blir ordning på torpet, säger Johnny Håkansson.

Läs också den tidigare artikeln