Kooperativa förbundet, KF, äger nu 70 procent av Löplabbets aktier. Nuvarande ägare behåller resterande 30 procent och ska fortsätta driva verksamheten. KF:s investering i Löplabbet hänger ihop med det samarbete som KF genom Coop Medmera och Löplabbet inledde i somras.
– Samarbetet har lett till att Löplabbet fått många nya kunder samtidigt som kooperationen kunnat erbjuda ytterligare förmåner till medlemmar. Därigenom var det naturligt att utvidga samarbetet. Löplabbet är inne i en expanderingsfas och genom att KF går in som en stark delägare får företaget nu ännu bättre möjligheter att växa och utvecklas, säger KF:s vd Lars Idermark till Handelsnytt.

Sara Svärd arbetar på Löplabbet i köpcentrumet Stinsen i Sollentuna norr om Stockholm. Hon har likt de andra anställda som Handelsnytt pratat med fått beskedet om KF:s köp via ett mejl. Men vad nya huvudägare kommer att innebära för dem vet de ännu inte.
– Vi har det bra på jobbet, men lönen är inte den bästa och jag vill gärna ha kollektivavtal, säger hon.

En annan anställd på Löplabbet, som vill vara anonym, poängterar också vikten av kollektivavtal.
– Facket har ju tryckt på länge för att få till kollektivavtal, men företaget har vägrat. På senare år har det dock blivit lite bättre, vi får till exempel tjänstepension. Man kan ju hoppas att KF ser till att det blir avtal.
– Jag hoppas också att det blir en annan inställning till facket med de nya huvudägarna. Innan har det ju varit lite av ett skällsord. Däremot verkar KF vilja öppna Löplabbet i varje liten del av landet. Det finns en fara för att det går för fort, att konceptet utvattnas. De måste ju finnas kompetent personal också.

En sådan fara ser dock inte Jan Linberg som arbetar på Löplabbet i Uppsala.
– KF äger ju även en del av Akademibokhandeln som är specialiserad på böcker och vi är ju specialiserade på löpning, så jag tror inte att KF har någon ambition att ändra Löplabbets koncept.

Enligt Lars Idermark har KF inga planer på att förändra Löplabbet. Han säger att Löplabbet ska fortsätta att drivas som en fristående verksamhet med entreprenörsanda och fokus på expandering.

Att Löplabbet i dag saknar kollektivavtal är ingenting som påverkat KF:s beslut att köpa in sig i företaget.
– Den frågan är på väg att lösas. Detaljerna hanteras av Löplabbets ledning, säger Lars Idermark.

När det i somras blev känt att KF genom Coop Medmera inlett ett samarbete med Löplabbet ansökte Löplabbet om medlemskap i arbetsgivarorganisationen Svensk Handel. I förlängningen betyder det att Löplabbet kommer att teckna kollektivavtal. Men i och med att KF äger en majoritet av Löplabbet kan det bli så att Löplabbet ska vara medlem i kooperationens arbetsgivarorganisation, KFO, istället. Då kommer Handels lägga ett nytt avtalsförslag via KFO. Handels är positivt till att KF köpt in sig i Löplabbet.
– KF är en seriös arbetsgivare som det kommer att bli lättare att diskutera frågor med, säger John Haataja, Handels avtalssekreterare.

Handelsnytt har inte kunnat nå Löplabbet för en kommentar.

KF är en detaljhandelskoncern där butikskedjorna Coop Sverige, Coop Konsum, Coop Nära, Coop Extra, Coop Forum och Coop Bygg ingår. I KF-koncernen ingår även bland annat företag som Akademibokhandeln, Norstedts Förlagsgrupp och nu också Löplabbet.
Coop Medmera är kooperationens medlemskort och ger medlemmar rabatter, erbjudanden och förmåner. Det finns idag runt 3,5 miljoner Coop Medmera-kort.