Alla som har jobbat på Maxi i Jönköping minst 800 timmar under ett år får del av en resultatpremie när det går bra, och det har det gjort alltsedan stormarknaden öppnade 2001. Förra året blev vinsten 34 miljoner kronor. Storleken på bonusen beror på hur mycket man har jobbat och vad man har för tjänst. Själv fick Monika Andersson 3000 kronor i bonus förra året.

– Det känns att det går bra för butiken och det är roligt att jobba trots att det är mycket att göra, säger hon.
Hon tycker att arbetsvillkoren är bra i kassan, och alla medlemmar har så vitt hon vet så många timmar som de vill på schemat. De flesta ligger runt 30 timmar i veckan förutom inhoppande skolungdomar som har mellan fem och åtta. Men bland dem som jobbar på golvet är det lite tuffare.
– På kolonial blir det mycket övertid och folk får arbeta ensamma på kvällar. Där är bemanningen lite snål, säger Monika Andersson.

Hon blir inte förvånad när hon får höra att Maxi i Jönköping har klart lägre personalkostnader i förhållande till omsättningen än jämförbara butiker. Bortsett från vinstpremiesystemet följer lönerna detaljhandelsavtalet. Handels fackklubb har inte funderat på hur de skulle kunna göra för att begära mer med hänvisning till den goda vinsten.
– Det vore jättebra om vi fick information och tips av någon ombudsman, säger ordförande Andersson.

Stormarknadens ägare Karl-Gustav Ehn säger att det är hans duktiga medarbetare som ligger bakom framgångarna. De låga personalkostnaderna har att göra med butikens storlek, menar han.
– Det finns få manuella punkter. Butiken är effektiv för att den är så liten. Vi har velat bygga ut i flera år, men inte fått alla tillstånd än, säger Karl-Gustav Ehn.

Han är beredd att hålla med fackklubben om att bemanningen ibland är lite snål.
– Det är säkert rätt, säger han och tillägger att det går att lösa många problem tack vare att det finns en fackklubb på företaget. Men att tillföra mer pengar till det ordinarie lönesystemet? Där blir det nej.
– Det är viktigt att hålla en jämn lönenivå över tid. När vi bygger om kanske det går lite sämre, säger Karl-Gustav Ehn som själv tar ut en lön på cirka en miljon kronor om året.