Spelutredningen som lämnades till regeringen den 15 december vill införa en lagstadgad 18-årsgräns för att delta i lotterier och spel om pengar. I dag har till exempel Svenska Spel en frivillig 18-årsgräns på de flesta spel.
Utredningen föreslår också att alla spelombud måste ha tillstånd av Lotteriinspektionen, som i framtiden byter namn till Spelmarknadsinspektionen. Om spelombudet eller hans anställda missköter sig, till exempel säljer spel till personer under 18 år, kan myndigheten dela ut en varning eller dra in tillståndet. Den kan också döma ut straffavgift. Ansvaret ligger helt och hållet på spelombudet, det vill säga butiksägaren, och inte på de anställda.
Utredningsförslagen bekräftar det som Handelsnytt rapporterade i november – att den nya lagstiftningen för spel betraktar ansvaret för ålderskontroll på ett annat sätt än nuvarande lagar om tobak och folköl. I de fallen riskerar butiksbiträdet åtal och straff om en person under 18 år tillåts köpa.
Handels ordförande Lars-Anders Häggström är nöjd med spelutredningens förslag till reglering.
– Ansvaret ligger på arbetsgivaren som i sin tur ger instruktioner till de anställda. Det är så det måste vara, säger han.
I slutet av februari ska de statliga utredningarna om försäljning av alkohol och tobak vara klara. Lars-Anders Häggström hoppas att de väljer att utforma ansvaret på liknande sätt som spelutredningen så att anställda slipper risken att straffas. Handels har föreslagit en sådan modell i skrivelser till de båda utredningarna.
Spelutredningen föreslår bland mycket annat också att statliga Svenska Spel inte längre ska få sälja vadhållningsspel som Stryktipset och Oddset. Det ska i stället privata spelbolag få göra, och butiker som vill sälja sådana spel får därmed bli ombud för dem.
Utredningen ska nu ut på remiss så att myndigheter och organisationer får tycka till innan regeringen lämnar ett lagförslag till riksdagen. De nya reglerna beräknas träda i kraft först den 1 januari 2011.
Läs tidigare artikel: Anställda kan slippa straffrisk vid försäljning av öl och tobak