Mio vill göra reklam för sin nyöppnade butik på Sveavägen i Stockholms innerstad. Elever från årskurs 6 på friskolan Kulturama i Sundyberg ville tjäna pengar till en skolresa. Så när Mio kontaktade skolan för att anlita två skolklasser för att under två helger dela ut erbjudanden om att ”handla för 400 kronor i Mios nya butik få 100 kronor i rabatt” tackade skolan ja.

För två helgers arbete, fem timmar varje dag, betalar Mio totalt 30 000 kronor. Då Mio vill att minst 25 elever är på plats varje arbetspass blir timlönen 60 kronor. Det är långt under kollektivavtalet, eftersom Mio enligt avtalet även ska betala ob-tillägg för arbete efter klockan tolv på lördagar och på söndagar. Med ob-tillägget blir avtalets minimilön 113,56 kronor i timmen.
– Att inte betala ob är oacceptabelt, säger Eva Dalin, ombudsman på Handels avdelning i Stockholm där hon har det fackliga ansvaret för bland annat möbelbutiker.

Hon säger att eftersom Mio tar in arbetskraft som inte är ordinarie ska företaget förhandla om detta med facket. Och eftersom det ännu inte finns någon fackklubb på Mio på Sveavägen är det med henne och Handels avdelning i Stockholm som Mio ska förhandla.
– Det har de inte gjort. Jag kände inte till detta och jag är mycket tveksam. De som är 12 år får överhuvudtaget inte jobba, så det skulle bli nej. Det här låter mycket konstigt och jag får kolla upp detta vidare.

Enligt arbetsmiljölagen får barn under 13 år inte arbeta, men det finns undantag. De får till exempel utföra lättare arbete som att sälja jultidningar om de själva bestämmer när de ska göra det och hur länge de ska göra det.
– Mio hade lika gärna kunnat anlita en idrottsförening. Nu valde de en skola i stället. Om en idrottsförening kan göra ett sådan här jobb, varför kan inte skolelever göra det? Och föräldrarna har godkänt det, säger Linda Sjöborg, rektor på Kulturama grundskola i Sundbyberg.
– Jag tycker att det är olyckligt om Mio skulle råka illa ut på grund av det här. Skoleleverna tar inte arbetet ifrån någon. 15 000 kronor per skolklass är en helt rimlig summa. Idrottsföreningar gör sånt här hela tiden, säger hon.

Handelsnytt har sökt Mio för en kommentar utan resultat.