– En sportaffär utan He Man-syndrom? Det är ju suveränt!
Handels första vice ordförande Susanna Gideonsson blir imponerad när hon träffar Anna Ahlman, fackombud på Stadium i Gävle. Butikens näst intill hundraprocentiga fackanslutning är ovanlig i sporthandeln, där grabbiga atleter ofta tror sig starka nog att stå utanför. Så var också Gävlebutiken en av dem som Handels valde att varsla om strejk under den rafflande avtalsrörelsen 2007. Den som slutade med ett avtal som gav butiksanställda större löneökningar än andra.
– Tack vare er höjs minimilönen den 1 april i år med 876 kronor i månaden, berömmer Susanna Gideonsson.
Hon betonar att det nu gäller att förhandla fram ett lika bra avtal nästa år.
– Då måste fler arbetsplatser vara lika välorganiserade som er, säger hon och tipsar Anna Ahlman om att gå in på Handels hemsida och påverka vilka frågor förbundet ska driva i förhandlingarna 2010.
– Det ska jag göra. Det blir väl strid om ob-tilläggen som vanligt. Dem måste ni kämpa för, säger Anna Ahlman.

Linda Henriksson, som jobbar på Coop Forum i Valbo och sitter i styrelsen för Handels avdelning i Gävle, lämnar över lite informationsmaterial och några tablettaskar till kamraterna på Stadium. Sen drar värvarpatrullen vidare ut i den gnistrande vinterdagen.
Februarisolen skiner ikapp med Susanna Gideonsson när hon, förbundsledningens värvargeneral, en stund senare kliver ut från en skoaffär.
– Det är så roligt att möta medlemmar som har jävlar anamma och inte låter sig stampas på!
Hon har just haft samtal med en tjej som inte fått rätt tillägg för sin branschvana och var tveksam om den lokala lönepotten alls hade betalats ut.
– Hon skulle tala med chefen själv och höra av sig till facket om det inte hjälpte. Det är bra!

Flera fall av strul på jobbet kommer fram under eftermiddagens runda bland Gävles butiker. Allt från schemaändringar med för kort varsel till godtyckligt utdelade skriftliga varningar. Handels ombudsmän kommer att ha en del att ta tag i när de kommer hem från uppsökarveckan.
Veckans viktigaste mål är dock att locka till sig nya medlemmar. Tre månader i rad med stigande medlemssiffror har triggat värvarnas självförtroende, och de blir väl mottagna ute i butikerna. Frida Lindholm som sorterar pommes frites i frysdisken på Ica Kvantum Fjällbacken skiner upp när Linda Henriksson och ombudsmannen Annette Dalkarls kommer med information om Handels.
– Jag är bara med i a-kassan, men det är nog ganska viktigt att vara med i facket också. Det där med hemförsäkring låter bra, jag ska snart ta över kontraktet på lägenheten som mamma hyr åt mig, säger Frida Lindholm och tar emot ansökningsblanketten.
Det gäller att lyssna efter den anställdes behov när man värvar nya medlemmar, betonar Susanna Gideonsson.
– Om man till exempel träffar någon som ska vara föräldraledig kan man tipsa om rätten till föräldralön och hur den beräknas.
Linda Henriksson lyssnar noga. Hennes andra dag som uppsökare bland Handels medlemmar har varit givande.
– Det är bra att gå tillsammans med erfarna personer. Jag har lärt mig att våga ta kontakt och att argumentera.
Lärdomarna kommer väl till pass nästa dag. Då drar värvarpatrullen från Handels vidare till Bollnäs.