I Coop Sveriges plan att minska personalen med 1000 heltidstjänster har turen kommit till lagren. På Coops största lager i Bro väster om Stockholm ska 50 av cirka 900 anställda bort. Vid färskvaruterminalen i Västerås varslas 25 av 220.
Handels klubbordförande i Västerås, Lennart Wallkulle, ställer sig frågande till omfattningen.
– Våra volymer har ökat med 9 procent på ett år. Vi har svårt att se hur man ska kunna ta bort 25 tjänster då. Det kräver ändringar i organisationen som ledningen inte har presenterat än, säger han.

Efter förhandling om organisation och bemanning blir nästa steg att göra upp om villkoren för dem som måste sluta. Lennart Wallkulle vill se frivilligerbjudanden som är bättre än de Coop presenterat hittills, bland annat pension med 60 procent av lönen för anställda över 62 år.
– Vi har många äldre medarbetare. Om Coop vill behålla de yngre får de erbjuda förlängd uppsägningstid och attraktivare pensionserbjudanden, säger Lennart Wallkulle.

Lagret i Bro hade förra året 900 anställda. Förarlösa truckar har rationaliserat verksamheten och minskat behovet av personal. Då truckarna infördes var beskedet att minskningen skulle ske på naturlig väg. Sedan kom Coops stora sparpaket och nu varslas ändå 50 anställda om uppsägning.
– Bro är vårt största lager så det är rimligt att de största nedskärningarna sker där, säger Coops informationschef Magnus Frisk.
För närvarande räknar Coop med att övriga lager ska slippa uppsägningar.

På Coops huvudkontor i Solna blir neddragningarna däremot större än vad som sades i höstas. I förra veckan blev det känt att ytterligare 125 tjänster ska bort. Bland annat slår man ihop supportorganisationerna för stormarknader och mindre butiker.
– Det är en förstärkning av vårt förbättringsprogram med anledning av att lågkonjunkturen fördjupas, säger Magnus Frisk.
Den nya organisationen ska vara införd redan den 1 april.
– Det är bäst för alla om förändringarna går fort, säger Magnus Frisk.

Det håller dock inte facket med om. Johnny Håkansson, ombudsman på Handels förbundskontor, uppmanar de förtroendevalda att ha is i magen.
– Det finns ingen anledning att stressa. Vid stora förändringar behöver vi tid för att studera materialet och utvärdera konsekvenserna, säger han.