De 230 som varslats om uppsägning fick beskedet i går, tisdag. Natalia Valencia, 24 år, som är anställd på varuhuset i Sickla utanför Stockholm är en av dem. Hon skulle börjat jobba i april efter sin föräldraledighet.
– Jag trodde inte att jag skulle bli en av dem som de pratar om på nyheterna, men nu är jag det. Jag får börja om från ruta ett. Det var ett tag sedan, jag har jobbat sedan gymnasiet och har aldrig varit arbetslös. Lite skrämmande, säger Natalia Valencia.

Fyra av de åtta varuhusen ligger i Stockholmsområdet: Barkarby, Infra city, Sickla och Täby. Resterande fyra finns i Helsingborg, Linköping, Uppsala och Västerås. När varuhusen ska stänga kan företaget inte svara på i dagsläget, man ska snarast möjligt inleda förhandlingar om nedläggningarna med Handels. I Stockholm har Handels fått en förhandlingsframställan, men datum är inte utsatt.
– De ska avveckla, vi kan inte göra så mycket. Våra medlemmar blir arbetslösa. Tyvärr, säger Kia Ayhan, ansvarig ombudsman på Handels i Stockholm.
– Däremot kan vi hjälpa till med att anlita en bra leverantör av omställningsstöd så att de varslade kan komma upp på fötter igen, det vill säga få nya jobb.

PC City och elektronikkedjan Elgiganten ingår i samma koncern, Elkjöp Nordic AS. Men företagen är två separata bolag.
– 2009 öppnar nio nya eller utbyggda Elgiganten i Sverige. Vi kommer att utlysa tjänsterna som normalt, men det vi hoppas är att medarbetare från PC City söker de lediga tjänsterna. De har en värdefull kompetens vi gärna vill behålla, säger Åshild Indresövde, kommunikationschef på Elkjöp Nordic AS.

PC City öppnade sitt första varuhus i Sverige 2003. Bakgrunden till att man nu ska stänga alla är lönsamhetsproblem. Bland annat förklarar företaget det med att kedjans specialistkoncept är för smalt, och att ett stormarknadskoncept som Elgigantens lyckas bättre.