Distributionscentralen på Torsvik utanför Jönköping drabbas återigen hårdast. Här tvingas 118 anställda sluta i september. Det är trots allt 22 personer färre än som varslades i mars.
– Vi kunde behålla några tack vare att vi gått med på ett kundanpassat schema där vi jobbar tre timmar i veckan längre på hösten när det är mer att göra, än på våren då det är mindre, säger Handels klubbordförande Carina Damberg som förhandlat om uppsägningarna.

Så sent som i februari slutade ett 90-tal anställda som sades upp från Ikeas lager i höstas. Den främsta orsaken då var enligt företaget att allt fler transporter går direkt från leverantörerna till varuhusen utan att passera distributionscentralerna. Enligt Patrik Elofsson, vd på Ikea Svenska AB, är den utvecklingen en delförklaring även till de nya uppsägningarna.
Hade ni inte kunnat förutse det i höstas?
– Det kan man tycka. I så fall hade vi gjort det här samtidigt. Men det är också så att försäljningen minskat kraftigt, säger Patrik Elofsson.

Genom de två omgångarna av uppsägningar minskas Ikeas personal på Torsvik med en tredjedel på mindre än ett år. Trots att direktleveranserna spås fortsätta att öka ser Patrik Elofsson inte behov av ytterligare personalneddragningar.
– Vi planerar tillväxt med ökad försäljning och nya varuhus. Distributionscentralerna kommer inte att öka men behovet av deras tjänster finns kvar.

De som tvingas sluta får hjälp att komma vidare i arbetslivet via omställningsföretaget Antenn. Ikea skjuter till 1,5 miljoner extra till de uppsagda på Torsvik utöver vad som följer av kollektivavtalets omställningsförsäkring. Pengarna kan bekosta utbildning, som till exempel ett lastbilskörkort.
Av dem som slutade i februari har hälften i dag fått nytt jobb, de flesta i andra logistikföretag på Torsviksområdet. Åtta personer studerar och drygt 20 är arbetslösa.
– Det är positivt att så många har kommit vidare trots den dåliga konjunkturen. Men det är svårt att säga om det går lika lätt för dem som får sluta i nästa omgång, säger Carina Damberg.

På lagret i Älmhult får 30 anställda sluta. Medelåldern är högre och anställningstiderna längre än i Jönköping. Sju anställda över 62 år får gå med avtalspension enligt olika individuella lösningar. Handels klubbordförande Ann Johansson är nöjd med uppgörelsen men beklagar utvecklingen.
– Det är sorgligt att konjunkturen går ner. Och med de strukturförändringar som sker inom Ikea ökar otryggheten för lagerarbetare, säger hon.