Redan när stormarknadens rekryteringsdag började klockan 10 var köerna långa. Paret Ida Bergenstråle och Björn Tegnelund, båda 22 år, var två av dem som hade tagit sig till arbetsförmedlingen i centrala Stockholm där dagen hölls.
– Vi ska flytta från Norrköping, detta var ett bra läge att visa framfötterna. Jag jobbar på Statoil nu så jag är van vid kunder, och har haft sociala yrken innan, bland annat på frisörsalong. Jag trivs med att jobba med folk, säger Ida Bergenstråle.
Vid ansökningsdatorerna sitter vännerna Gunnar Berggren, 57 år, och Mats Ohlsson, 51 år, och slipar på orden som ska marknadsföra dem som bäst.
– Jag har extrajobb i restaurangbranschen i dag, och går och väntar på det rätta jobbet. Det vore en otrolig utmaning att vara med och starta något nytt, att vara en kugge som fungerar i gänget. Jag har jobbat på Systembolaget så jag är van vid butiksjobb. Allt som har med mat och dryck att göra är jätteintressant. Fan, det här vore skitroligt! säger Gunnar Berggren.

De som kom till rekryteringsdagen fick först information om företaget och tjänsterna.
– Många är deltid och få är heltid, så ni har den bilden klar för er, säger Ica-handlaren Mats Larsson.
Efter informationen slussades de jobbsökande vidare för snabbintervjuer på 3-5 minuter av någon ur ledningsgruppen. De gjorde sedan ett första urval, och de som gjorde intryck kommer att kallas till vidare intervju.
– Baskrav är att man ska kunna tala och läsa svenska, och ha gått gymnasiet. Internutbildning från dagligvarubranschen, och erfarenhet från handeln eller något annat servicejobb är meriter, men inga krav. Viktigast är att man gillar att ge service, säger Mats Larsson.

Vid slutet av den tio timmar långa rekryteringsdagen hade 1 700 personer varit på besök.
– Det märks att konjunkturen vänt. Vi hade Bauhaus och Coop Forum här för ett år sedan. Då var det mycket folk, men inte de mängderna som nu, säger Soledad Grafeuille som jobbar på arbetsförmedlingen.

Redan före rekryteringsdagen hade Ica Maxi Lindhagen fått 1 500 jobbansökningar. Ica-handlaren räknar med att de totalt kommer att få uppåt 5 000.