”Har du blivit västkustbo?” ropar en man till Erik Thörn på K-rautas drive-in-bygg i Halmstad. Ett fast handslag. Stamkunden från Västerås visar sig ha sommarställe i Halmstad. De blir lika överraskade av att se varandra 45 mil från där de brukat ses. Erik Thörn och sju av hans uppsägningshotade kollegor flyttade till jobbet, i en annan del av landet. Alternativet var arbetslöshet.
– I torsdags när jag var ledig och låg på Tylösand, då undrade jag varför jag inte flyttat tidigare, ler Erik Thörn när han kisar mot vårsolen ute på brädgården.
– Inte helt fel att jobba ute den här årstiden, säger han och lunkar vidare bland virket.
Beskedet om att hans förra arbetsplats K-rauta i Västerås skulle stänga i april kom strax före jul förra året. Några tårar hann knappt fällas innan det skulle bestämmas om man var redo att börja på varuhuset i Halmstad som snart skulle öppna. Åtta västeråsare, 20–49-åringar, tog beslutet. Från ett varuhus med sorgestämning till ett med nybyggaranda.
– Jag skulle inte klara av att stänga i Västerås, skulle bli deprimerad. Här träffar jag nya människor och jobbar i en ny fräsch butik, säger inflyttade Jelica Andonova, men avbryter sig snabbt när en kollega frågar henne om rätt puts till en fasad. Västeråsarna är veteranerna som nyanställda sätter sin lit till.

Varuhuset, en kaxig koloss med utsikt över Silvan som inte överlevt konkurrensen inom bygghandeln utan ska bli Beijer Bygg. Doft av nybyggt. Golv utan skoränder. 5 300 personer sökte jobb på K-rauta i Halmstad, men Västeråsarna hade förtur. De valde att flytta för att få fortsätta jobba inom ett företag de trivs i och känner att de kan utvecklas i.
– Jag har jobbat inom K-rauta i sju år, det vill jag inte bara slänga bort. Dessutom är det kul att prova något nytt och träffa nytt folk. Jag känner mig piggare och gladare nu. Nackdelen är att det är långt från familjen, min bror fick nyss ett barn som nu är sex månader, säger Erik Thörn.
Att bryta upp från hemstaden och nära och kära är jobbigast med flytten, upplever västeråsarna. Men de är i alla fall tre par som flyttat ner ihop, som alla jobbar på K-rauta.
– Halmstad är en fin stad. Vi har jobb. Vi får vara tillsammans, sammanfattar Therese Nyberg tillvaron med pojkvännen Erik Thörn, där hon står i kundinformationen och plastar in erbjudanden till vårtörstande hemmafixare.

Men vissa har lämnat mer än andra, Jelica Andonova sin man och två barn. I Halmstad bor hon ensam i en etta, familjen bor kvar i huset i Västerås där de har fast jobb och skola. Jelica Andonova åker dit nästan varje vecka.
– Att jag flyttat från min man och barnen, det svider. Men man måste tänka på vad man gör när arbetsmarknaden ser ut som den gör i dag. Jag väljer hellre att vara från familjen än att vara arbetslös i Västerås. Dels är det jättetufft i handeln, dels skulle jag inte ha pengar, bli irriterad och vi skulle bli osams hemma.
– Hur det blir längre fram kommer tiden att visa, någon kommer att flytta. Vi ger detta ett och ett halvt år. Då har barnen slutat nian och gymnasiet.
På frågan om hon tycker att detta är värt frånvaron av familjen svarar hon:
– Jag har ett jobb.

Allt det praktiska fick fixas snabbt före flytt. Några har inte gjort sig av med bostaden i Västerås, och de flesta har ännu inte permanent boende i Halmstad. Erik Thörn, Therese Nyberg, David Menvall och Veronica Frohm bor i kollektiv.
– Vi har två sambos till nu, ler Therese Nyberg mot Erik Thörn när de tagit gemensam lunch i personalrummet.
Den äldsta av inflyttarna, 49-åriga Nisse Strömberg, bor i en kompis sommarstuga som han snart måste lämna. Anders Hollsten och Eleanor Andersson huserar i en tio kvadratmeter oisolerad och kökslös stuga på Anders systers tomt. Han småler nästan ursäktande när han över en kopp automatkaffe berättar att det enda han och sambon har med sig är resväskor. Han tar matrasten och går på husvisning.
– Vi har bestämt oss för att flytta ner, och har lagt ut huset i Västerås till försäljning.
Anders Hollsten är den enda som har anknytning till Halmstad, hans syster och bror bor här. När nedläggningsbeskedet i Västerås kom var han snabb att skriva upp sig för Halmstad-jobben. 20 års semestrar i staden gjorde honom sugen. Och att han blev ansvarig för byggavdelningen.
– För mig är arbetet en rätt viktig del. Dels en viktig social del, dels en viktig utvecklingsdel av mig själv.
Flickvännen Eleanor Andersson följde med trots att hon inte hotades av arbetslöshet. Nu jobbar hon också på K-rauta i Halmstad.
– Anders fick chansen som avdelningsansvarig, så varför inte. Det är en vacker stad, och närmre till Danmark och Tyskland. Och Ullared, skrattar Eleanor Andersson.
– Jag jobbade som servitris innan, men de anställde aldrig fast. Jag tycker att det är bra arbetstider här, och på söndagar får man dubbel lön. Servitriskompisar säger avundssjukt ”När vi jobbar till klockan 4 på lördagsnätter får vi bara tolv kronor i ob”.

Erik Thörn sätter en bunt beställningar i pärmen innan han hänger in företagskläderna och slutar för dagen. Tar bilen hem till kollektivet, ett radhus han hittat på Blocket. Följer skyltarna mot Tylösand till ”rätt sida Nissan”, ett uttryck i Halmstad. Här ska man bo för att vara rätt. Där hemma sitter Therese Nyberg och Veronica Frohm och skriver matnota.
– Det är inte optimalt att bo fyra, vi har ändå fyra viljor. Men alla får böja sig lite, säger Veronica Frohm.
I radhuset för 8 500 kronor i månaden står fortfarande säckar med ouppackade kläder. Det har inte hunnits med, bara Erik Thörn hade 39 timmar övertid första månaden. Sen känner de att det knappt är idé att packa upp innan kontraktet går ut sista juni, och de måste flytta.

Jobbarkompisen Nisse Strömberg svänger förbi, de slappar i soffan, lagar kycklingsallad till morgondagens matlådor. Halv nio kommer David Menvall hem efter stängning, mörkret lägger sig.
– När börjar ni i morgon, frågar Therese Nyberg.
Erik Thörn är ledig, Veronica Frohm börjar 11.30, David Menvall 11. De som har sovmorgon bestämmer sig för att titta på film. Therese Nyberg suckar, lägger ansiktet i händerna. Hon börjar klockan 7 och får stiga upp ensam.
– Lägenhetsvisning i morgon klockan tre, påminner hon Erik Thörn och säger god natt.

FAKTA K-rauta Halmstad
• Öppnade 26 mars
• 39 anställda. 21 kvinnor och 18 män, 20-63 år
• Hälften heltidsanställda, hälften deltidare
• Alla utom de som jobbat på K-rauta i Västerås är provanställda i sex månader. För västeråsarna har anställningsform och timmar förts över från deras gamla arbetsplats.
• Personalen har fast lön, ej provision