Glas- och porslinskedjan Duka har länge dragits med ekonomiska problem och den norska ägaren har nubeslutat att lägga ner. Konkurrenten Cervera köper merparten av butikerna. Överlåtelsen sker i juni och omskyltningen av butiker ska vara klar i september.

Dukas svenska ledning har i förhandling med Handels informerat om att 28 Dukabutiker överlåts till Cervera. Dessutom ingår varuhusavdelningarna NK Glas, Porslin & Kök i Stockholm och Göteborg. Alla anställda i butiker som tas över får följa med. De får behålla lön och anställningsvillkor, och får tillgodoräkna sig anställningstiden i Duka.

Duka har redan tidigare fattat beslut om nedläggning av ett antal butiker i kedjan. Ytterligare elva ska enligt Dukas information till Handels stängas under 2009. Lokala förhandlingar om uppsägning av personal inleds inom kort.
– Vi är tagna på sängen men har inte fått någon närmare information. Alla undrar vad som ska hända, säger Christel Hågelind som är Handelsombud på Duka Gränby i Uppsala.

Den uppsagda personalen har rätt till omställningsstöd i form av hjälp att hitta nytt jobb.
– Jag beklagar deras situation, men hoppas att det ska lösa sig för dem så snart som möjligt, säger Handels ombudsman Sören Söderman som förhandlat med Duka om överlåtelsen och nedläggningen.

Dukas svenska ledning vill inte kommentera saken utan hänvisar till ägarens styrelseordförande Christian Butenschön. Handelsnytt har inte lyckats nå honom för en kommentar.

Cerveras vd Håkan Filipsson säger till Handelsnytt att företagets ambition är att växa till 90 butiker år 2013 och att man i och med affären med Duka kommer över många attraktiva citylägen.
– Vi är också glada att få över säljande personal med hög kompetens, säger Håkan Filipsson.
Cerveras huvudägare är Hakon Invest som också är storägare i Ica.