För dem som inte lyckas få ett heltidsjobb, och de är många inom handeln, har möjligheten att stämpla upp i a-kassan varit räddningen. Hösten 2007 bestämde regeringen att man inte skulle få deltidsstämpla mer än 75 dagar, sedan får man klara sig på sin deltid, eller säga upp sig.
– Det är alltså meningen att jag ska vara helt arbetslös och kosta massor med pengar, i stället för att stämpla kanske tio procent? Det är helt fel, tycker jag, säger Anita Markström.

Anita Markström har arbetat länge på Ikea i Örebro, först på heltid i många år. Efter två omgångar föräldraledighet sa hon 2003 upp sin heltidstjänst för att satsa på drömmen om en egen plantskola. Tyvärr gick företaget inte så bra och de senaste åren har hon därför jobbat på många olika ställen, fast bara några timmar på varje. Hon är inskriven på arbetsförmedlingen och söker heltidsjobb. Varannan helg arbetar hon på Ikea och i veckorna tar hon springvik på skolor, i personalmatsalar och på julbord. Extrajobben har hon fått efter en kockutbildning, via arbetsförmedlingen. Under sommarhalvåret har hon de senaste åren arbetat på en plantskola. Några timmar varje vecka har hon stämplat, ibland mer, ibland mindre. Men så kom det där brevet.

– A-kassan skrev att jag inte hade så många dagar kvar. Jag ringde flera gånger och frågade vad de menade. Då fick jag två förslag. Ett var att skaffa ett heltidsjobb, det är ju bara ett hån. Det andra var att säga upp mig från min enda fasta tjänst och heltidsstämpla. Det är ju inte klokt.
För familjen Markström betyder inkomsten från Ikea en hel del. Eftersom Anita Markström bara arbetar helger blir det en del pengar och att göra sig av med jobbet känns inte bra.
– För mig är det alternativet helt uteslutet. Det är ju det enda fasta jag har i min tillvaro – vem vet när a-kassans regler ändras igen?

Förra året utgjorde a-kassan ungefär 10 procent av hennes inkomst, och inkomsten från Ikea nästan 25 procent.
– Som det känns nu så behåller jag jobbet på Ikea och försöker klara mig ändå. Jag har ju företräde till fler timmar på Ikea om jag behåller anställningen. Om jag har tur får jag mycket andra extrajobb men man vet aldrig, det är osäkert och nu sparar ju kommunerna och tar inte in vikarier när någon är sjuk, på samma sätt som förr.

Anita Markström är inte bara kritisk mot reglerna. När man ringer tar A-kassans personal inte sitt ansvar i svåra situationer, menar hon.
– Det är ofta att de inte vet svaret på det man frågar om och folk som ringer kan inte fråga om saker de inte känner till, de på a-kassan måste berätta mer. Och sedan skriver de brev på en svenska som man inte förstår. Jag är ju ändå svenskfödd, tänk på alla invandrare som inte har språket.