Svensk Handels vd Dag Klackenberg och en rad andra arbetsgivarföreträdare inom Svenskt Näringsliv kräver i en debattartikel i Dagens Nyheter att facken ska gå med på att avstå från centralt avtalade löneökningar i avtalsrörelsen 2010. De vill också att avtalens lägstalöner ska vara lägre för att minska den höga arbetslösheten bland ungdomar. Dessutom vill de skriva in mer flexibla regler för hur arbetstid läggs ut, så att de anställda ska jobba mer när det finns mycket att göra och ta ledigt när det finns mindre.

Handels ordförande Lars-Anders Häggström är mycket kritisk till förslagen.
– Det är ett utspel som inte är seriöst. Lönestopp är en beprövad metod som aldrig har lett till något bra. Visst har vi en problematisk situation, men företagen kan ju börja med att införa stopp för aktieutdelningar, föreslår han.
Han anser att det är viktigt att hålla uppe konsumtionen för att komma ur lågkonjunkturen.
– Det hjälper knappast handeln att människor får mindre pengar.

I handeln är arbetstiden redan mycket flexibel, menar Häggström och pekar på en stor andel deltidsanställda och på kollektivavtal som möjliggör flexibelt utlägg av arbetstiden. Att höga ingångslöner skulle hålla ungdomar borta från jobb i handeln avfärdar han med kraft.
– Skitsnack! Det finns ingen bransch som har så många ungdomar som handeln.

Trots arbetsgivarnas brösttoner tror inte Handels ordförande att utspelet försvårar förhandlingarna med arbetsgivarna som startar efter årsskiftet.
– Våra avtal görs upp i direkta samtal. Vi förhandlar inte via DN Debatt.