– Det är inget ovanligt problem, klinker- och stengolv förekommer i många butiker och ute på lager, säger Bengt Markstedt, lokalombudsman i Skellefteå.
Lösningen är att lägga dämpande mattor, framför allt i området runt kassaapparaterna. Innan den 14 augusti måste det vara gjort i Citykompaniets berörda butiker.
Annars är logistiken i de gemensamma utrymmena det mest återkommande problemet vid inspektioner i gallerior och köpcenter.
– De gemensamma utrymmena är också en del av arbetsmiljön. Det blir till exempel ofta trångt när sopor och varuleveranser ska hanteras, även om jag tycker att samordningen varit ganska bra, av vad vi sett hittills, säger Heli Aarnipuro, inspektör på Arbetsmiljöverket i Umeå.
Inspektionen är en av ett antal riktade inspektioner av gallerior och köpcenter som genomförs just nu i bland annat Umeå och Skellefteå. Förutom hårda golv och trängsel i gemensamma utrymmen är ensamarbete ett återkommande problem, där de anställda kan ha svårt att få avlösning och pauser.
– Men, påpekar Heli Aarnipuro, det finns många fördelar med att arbeta i ett köpcentrum också. Rånrisken är till exempel oftast lägre.
De anställda i de berörda butikerna vill inte uttala sig om arbetsmiljöverkets kritik.