Hemmafixarkedjan Clas Ohlson har förhandlat om personalminskning i fyra svenska butiker: Trelleborg , Upplands Väsby, Nacka och Sundsvall. Anledningen är minskande försäljning i lågkonjunkturen. På alla ställena ville arbetsgivaren ta bort timmar från i stort sett alla anställda. Tvärtemot företagets princip att butikspersonalen är antingen heltidsanställd eller extrajobbare på helger med fem timmar i veckan.

Facket är som regel motståndare till neddragning av timmar.
– Riktiga uppsägningar enligt laslistan är bättre än att hålla på och minska med osthyvel, bland annat med tanke på a-kassan. Deltidsarbetslösa får bara stämpla 75 dagar, och skulle man i slutändan bli helt arbetslös är det bättre att bli det från en heltidstjänst än från en deltid, säger Handels ombudsman Magnus Möller som förhandlat om neddragningen i Trelleborgsbutiken.

Där hade facket framgång för sin linje. Resultatet blev att av åtta heltidsanställda får fyra behålla sin heltid, en får gå ner till 30 timmar och tre sägs upp men erbjuds att fortsätta på fem timmar i veckan.
– Vi lyckades, mycket tack vare att alla heltidare i butiken var medlemmar i Handels, säger Magnus Möller.

Där facket inte är lika välorganiserat kan arbetsgivaren lättare diktera villkoren. Men fackliga medlemmar har ändå en fördel, visar erfarenheten från Clas Ohlsons butiker i Nacka och Upplands Väsby. Där får en av 16 heltidare sluta medan alla övriga tvingas gå ner på deltid. Fackets förhandlare lyckades dock rädda kvar jobbet åt en medlem genom att gå med på ett undantag från laslistan. En annan medlem fick behålla fler timmar än arbetsgivaren föreslagit.

– Vi gick in för att rädda så mycket som möjligt för våra medlemmar. Vi vill visa att det lönar sig att vara med i facket. Med fler medlemmar hade vi förstås haft en starkare position, säger Olle Blomberg som sitter i den centrala fackliga gruppen inom Clas Ohlson och deltog i förhandlingen om Stockholmsbutikerna.