Ica ville i vintras tvinga flera lagerarbetare som av medicinska skäl haft lätt städjobb att börja med vanlig orderplockning (se tidigare artikel). Facket protesterade och hävdade att företagets agerande stred mot både kollektivavtalet och en rad lagar.

Fyra månader senare har en av de drabbade, 62-årige Sevket Cesmeli, accepterat ett erbjudande om avgångsvederlag och pension som både han och fackklubben tycker är bra. Fyra arbetskamrater som lider av bland annat ryggbesvär har en kort tid fått prova på plockjobbet, men har därefter åter fått ägna sig åt lättare uppgifter som städning.

– Vi ser det som en framgång att vi lyckats bromsa upp processen, säger Samer Abu-Zarur som är huvudskyddsombud och ledamot i Handels klubbstyrelse.
Klubben tror att arbetsgivaren vill göra sig av med de här personerna med stöd av de nya rehabiliteringsregler som regeringen införde 1 juli 2008.

– Men vi hävdar att det finns arbetsuppgifter som de klarar av, det vill säga de lättare sysslor de gjorde förut. Vi är beredda att driva det till Arbetsdomstolen om så behövs, säger Samer Abu-Zarur.
Han fick själv under sin föräldraledighet besked om omplacering, dock inte av medicinska skäl. I hans fall backade företaget sedan klubben påpekat att agerandet stred mot såväl föräldraledighetslagen som förtroendemannalagen.

Läs tidigare artikel: Skadade och sjuka tvingas till tungt jobb