Eva-Helena Kling har utsetts till medlare i tvisten mellan Handels och videobutikerna Hemmakväll i Stockholm, som handlar om fackets krav på att arbetsgivaren ska teckna kollektivavtal. Hon har kallat parterna till möte på eftermiddagen, måndagen 15 juni.

Malin Bergvall, Handels ombudsman, ser det som en öppning.
– Förhoppningen är att lösa det naturligtvis. Att Hemmakväll vill komma till en medling ser jag som positivt, jag ser det som att de är villiga att diskutera situationen och lösa den. Jag ser fram emot måndag och hoppas att det blir ett bra möte, säger hon.
Arbetsgivaren och medlaren vill inte ge några kommentarer.

Förra veckan varslade Handels fyra Hemmakväll-butiker i Stockholm om strejk för att ägarna inte tecknar kollektivavtal. De anställda får till exempel ingen ob-ersättning när de jobbar kvällar och helger.

Hemmakväll finns över hela landet, men eftersom kedjan är en franchisekedja måste kollektivavtal tecknas med varje enskild butiksägare.