Efter fem timmars förhandling tecknade i går ägarna till de fyra Hemmakväll-butikerna i Stockholm kollektivavtal med Handels. Det innebär att strejken som skulle inledas 22 juni, ställs in.

Kollektivavtalets försäkringspaket med bland annat avtalspension, sjukförsäkring och arbetsskadeförsäkring, träder i kraft 1 juli i år. Övriga delar i kollektivavtalet träder i kraft 1 mars 2010. En av de stora skillnaderna för de anställda blir att de då kommer att få ob-ersättning för arbete på kvällar och helger.
– Företaget behöver lite tid att ställa om. Det blir lite kostnader med ob och så. Vi fick en lösning till slut även om det såg mörkt ut ett tag. Det känns jättebra, säger Handels ombudsman Malin Bergvall.

En av Hemmakväll Stockholms två ägare, Jürgen Saville, säger att detta lett till två vinnare.
– Handels fick ett kollektivavtal som vi aldrig motsatt oss. Vi fick den tidplan vi ville ha, vi måste göra om våra rutiner.

”Aldrig motsatt oss”, varför behövdes det då ett strejkhot för att ni skulle teckna avtal?
– Det är andra saker som lett till att det tagit tid. Sjukdom och brand bland annat.
Nu framhåller Jürgen Saville att Handels måste jobba vidare med videobranschen.
– Vi har många butiker omkring oss som inte har avtal, ska det vara konkurrens på lika villkor ska alla ha avtal. Sen måste Handels jobba mot illegal nedladdning så man behåller sysselsättningen i branschen.

De fyra Hemmakväll-butikerna i Stockholm har 16 anställda. Tre av butikerna ligger i Stockholms innerstad, och en i Enskede. Hemmakväll finns i hela Sverige, men eftersom kedjan är en franchisekedja måste kollektivavtal tecknas med varje enskild butiksägare.

Läs tidigare artiklar:
Medling mellan Handels och Hemmakväll
Varsel om strejk mot videokedja i Stockholm