Runt 40 personer i åldrarna 18-24 år ska med början i höst få runt tre månaders praktik på Coop Konsum eller Coop Extra i Göteborgsområdet. Arbetsförmedlingen betalar ersättningen genom aktivitetsstöd.

– Inom Konsum och Extra i Göteborg har det inte dragits ner. Men när man säger upp inom Coop Forum, varför får de uppsagda inte börja på Konsum eller Extra om de har behov av praktikanter? säger Jessica Samuelsson, klubbordförande på Coop Konsum Wieselgrensplatsen.
Hon är överlag positiv till praktik för ungdomar, men under förutsättning att de inte ersätter ordinarie personal.
– Vi har redan väldigt många praktikanter i butiken. Risken är att det blir fler och fler praktikanter och färre anställda.

Det finns ingen motsättning mellan att ta in praktikanter samtidigt som personal sägs upp inom koncernen, menar Coop. Neddragningarna har inte drabbat Konsum eller Extra i Göteborgsområdet, och satsningen handlar om praktikplatser, inte anställningar.
– Detta tar inte jobbet från någon, det kommer att finnas ett anställningsbehov i regionen i framtiden. När vi ska anställa görs det enligt vanligt anställningsförfarande. Då kan alla söka, säger Ulla Hultén, ordförande i Konsumentföreningen Väst.
Konsumentföreningen och Coop ansvarar tillsammans för praktikplatserna.
– Det är inte så att vi tjänar på det. Arbetsförmedlingen betalar ersättningen, men vi sköter handledning och utbildning. Det är ganska många timmar som kommer att läggas på varje praktikant, säger Ulla Hultén.
Att man tar emot praktikanterna beror dels på att man vill få in unga på arbetsmarknaden, dels på att man vill rekrytera medarbetare bland praktikanterna till nyöppningar i området, uppger Coop.

Jens Lindström, ombudsman på Handels i Göteborg, ser inga bekymmer med praktikplatserna än så länge.
– Men vi kan komma att ta upp frågan om det kommer ett varsel. Då kommer vi ha som motkrav att man inte ska ha praktikanter heller.

Fotnot: Coop Sverige ska spara en och en halv miljard kronor i koncernens största sparpaket någonsin. 1 000 heltidstjänster ska bort, snart har de försvunnit.