– Det är helt fantastiskt. Jag trodde nog att ledningen hade jävlar anamma men hade inte i min vildaste fantasi trott att det skulle gå så här långt, säger Andreas Wahlgren som är ordförande för fackklubben.
I vintras varslade grossisten Bergendahls i Hässleholm 72 medarbetare på lagret om uppsägning eftersom en av de största kunderna, Vi-kedjan, berättade att de lämnar företaget den sista oktober. En tredjedel av lagrets volym betydde att ungefär en tredjedel av styrkan skulle få gå.
Men nu är det annat ljud i skällan. Ett 20-tal butiker som lämnat Vi och nu kallar sig Matrebellerna återgår till Bergendahls som sin leverantör. Med sig tar de flera oberoende butiker. Därför kan nu varslet om 72 tjänster dras tillbaka och dessutom får 20 personer gå över till tillsvidaretjänster från vikariat.
– Vi har ju kollat laslistor och träffat omställningsföretag för att förbereda oss för uppsägningarna. Det här är så jävla skönt, det är svårt att smälta, säger Andreas Wahlgren.
Enligt Andreas Wahlgren är det en kombination av åtgärder som vänt den negativa utvecklingen. Förutom att Matrebellerna valt Bergendahl har nya kunder tillkommit, bland annat nya City Gross-butiker. Dessutom har Bergendahls lagt in fler produktgrupper på sina terminaler, så att kundbutikerna kan få fler varor flera gånger i veckan.
Totalt arbetar omkring 200 personer på lagret i Hässleholm.