Den 1 november blir det tillåtet för butiker att sälja receptfria läkemedel. De tre största matkedjorna Axfood, Coop och Ica är redo.
– Vi kan börja anmäla våra butiker till Läkemedelsverket den 1 november och räknar med att sortimentet kommer att finnas i butikerna runt en vecka senare, säger Ulf Renée, affärsområdeschef inom Axfood.

Eftersom lagen inte slår fast vad butikspersonal får berätta om läkemedlen tar branschorganisationen Svensk Dagligvaruhandel fram egna riktlinjer. Enligt dem ska personalen hänvisa till bipacksedeln och till farmaceutisk kompetens på exempelvis ett närbeläget apotek. Alltså som när det gäller nikotinläkemedel i dag.
– Ingen annan läkemedelsinformation ska vara tillåten, säger Thomas Svaton, vd på Svensk Dagligvaruhandel, med medlemmar som Axfood, Coop, Ica, Bergendahls och Vi-butikerna.
Det är en inställning som Handels ogillar. Utbildning av personalen har varit ett av fackets önskemål.
– Företagen vill sälja grejerna, ta profiten och inte göra några insatser. Oseriöst, säger Handels förbundsordförande Lars-Anders Häggström.
– Man kan inte ha en situation där man får sälja varor, men inget får säga. Det är befängt.

Läkemedelsverket har beslutat att de receptfria läkemedlen måste förvaras inlåsta eller under direkt uppsikt, vilket innebär att någon ur personalen alltid måste övervaka dem. Företag inom handeln är besvikna. Man ville att ”direkt uppsikt” ändras till ”god uppsikt”.
– Man måste göra det praktiskt möjligt, inte bara för de stora butikerna som har till exempel en förbutik, säger Mats Munther, affärsutvecklingschef på Ica AB.

Ica ska även starta egna apotek för att få sälja receptbelagda läkemedel. Apoteken ska vara som en ”affär i affären” i främst stora butiker som Maxi och Kvantum. Butikspersonalen kan tänkas få jobb där.
– Vi kommer att behöva nyrekrytera en stor del farmaceutisk kompetens, men det betyder inte att alla behöver ha det. De med detaljhandelskunskaper kan ha motsvarande arbetsuppgifter som i butik, till exempel att se till att det är välfyllt. Men det blir inget byte av personal mellan apoteken och butikerna, säger Mats Munther på Ica.
Målet är att öppna de första apoteken våren 2010. På sikt är ambitionen att ha 100 apotek.
Också Coop planerar att starta apotek, Axfood vill inte säga något om eventuella apoteksplaner.