– Visst kan man vara efterklok och säga att vi borde ha förutsatt hur avtalen skulle fungera. Men meningen var att vi skulle följa upp arbetstidsavtalet och ackordsavtalet för att rätta till vissa saker i efterhand, säger Martin Ångman, klubbordförande på Coops lager i Bro utanför Stockholm.

Martin Ångman anser att arbetsgivaren inte följt upp fackets synpunkter på att det blivit för stora skillnader mellan olika grupper på lagret. Enligt honom kan det skilja upp till 40 kronor i timmen beroende på när och var man jobbar.
– Till slut blir det motsättningar mellan medlemmarna och nu vill de inte vänta in arbetsgivaren längre.

Genom att säga upp avtalen sätter vi lite press på dem, säger han.
I stället för att anlita bemanningsföretag har Coop tillsammans med facket tagit fram ett avtal för en egen vikariepool med visstidsanställda. Aven det avtalet har facket sagt upp.
– Där tycker vi att arbetsgivaren inte följt sin del av avtalet. Meningen är att högst 5 procent ska komma in genom poolen, för att det inte ska vara för många som kommer in på timmar. Men vi ser att den utnyttjas mycket mer än så, och därför måste det förhandlas om, säger Martin Ångman.

Men att avtalen sägs upp just nu har även andra orsaker. Enligt Martin Ångman är medlemmarnas missnöje också ett resultat av Coops planerar på att lägga ut delar av lagerverksamheten på entreprenad.
– Arbetsgivaren har startat ett krig och vi kan inte bara gräva ner oss och vänta på deras attacker. Det här är också ett sätt för oss att sätta ner foten och visa att vi tar våra medlemmars situation på allvar. Om inte facket gör någonting kan det mycket väl bli vild strejk, de anställda är väldigt arga, säger han.

Ledningen i Bro hänvisar alla frågor vidare till sin presschef Magnus Nelin, men han har ännu inte tagit del av några detaljer och kan därför inte kommentera.

Uppsägningstiden för avtalen är tre månader och facket har begärt förhandlingar med företaget snarast.

Bakgrund:
I slutet av augusti gick Kooperativa Förbundet (KF) ut med att de ska göra om hela sin lagerstruktur. Alla varor ska koncentreras till lagren i Västerås, Bro utanför Stockholm, samt en ny avdelning för frysvaror, vars placeringsort ännu inte är bestämd. Hanteringen av frysvaror och så kallad non-food (varor som inte är livsmedel) vill Coop lägga ut på andra företag.
Totalt beräknas 500 lagerarbetare och chaufförer tvingas sluta fram till 2011. Ett par hundra kan byta arbetsgivare när andra företag tar över.
Meningen är att omorganisationen och nedskärningarna ska påbörjas första kvartalet nästa år.