Reband Raza är märkbart rörd över priset för årets fackliga hjältedåd.
– Jag kände mig som en vinnare bara av att bli nominerad. Det är så stort. Jag började gråta när jag fick reda på att jag skulle få priset, säger hon.
Juryn lyfte i motiveringen fram hennes outtröttliga fackliga engagemang, inte minst i integrationsfrågor. Reband Raza jobbar på Ikea i Kungens kurva och är bland annat skyddsombud och försäkringsrådgivare. Hon har drivit flera projekt för att engagera olika invandrargrupper.
– Det som är kul med det fackliga är att jag lär mig massor av andra och att jag också kan dela med mig av mina kunskaper till andra, säger hon.

Handelsmedlemmarna Frida Risberg och Jenny Magnusson fick ta emot hederspris. Under hösten 2007 ledde de en konflikt mot sin arbetsgivare Videomix i Kristianstad för att få kollektivavtal och rätt till ob-ersättning.
– Kollektivavtal är en självklarhet. Det ska finnas, och särskilt på ett sådant ställe där det syntes så tydligt att det handlade om att slåss om lönerna. Vi var klart underbetalda och var tvungna att göra något åt det, säger Frida Risberg.
Även handelsmedlemmen Moa Forstorp fick hederspris för sin film Facking generation, som skildrar konflikten på Videomix.
– Jag ville visa hur arbetsvillkoren ser ut i dag för många unga och betydelsen av att det finns spelregler på arbetsmarknaden, säger Moa Forstorp.

Mellan 15 till 20 personer av de 220 deltagarna på forumet var medlemmar i Handels. Däribland Ove Eriksson, som jobbar på H&M:s lager i Eskilstuna. Han känner sig nöjd med upplägget på forumet.
– Det som stack ut mest för min del var ett pass som handlade om hur man jobbar mot rasism på arbetsplatsen. Vi fick bra argument för att motverka det, säger han.
LO:s ungdomsforum riktar sig till alla under 30 år med ett fackligt medlemskap i ett LO-förbund. I år diskuterade deltagarna bland annat så kallad storytelling.
– Det handlar om vem som äger debatten, hur vi framställer oss själva och hur andra framställer oss. Det gäller att försöka hitta nya former för facket. Vi måste lyfta upp oss själva från den bild som finns av facket i dag, att vi är en gammal gråsosseorganisation, säger Sandra Viktor, LO:s ungdomssekreterare.
Wanja Lundby-Wedin, LO:s ordförande, fanns med under forumets galamiddag. Hon gladde sig åt det höga deltagarantalet.
– Här börjar man tro på återväxten. Jag tror det är viktigt att man som ung och fackligt aktiv får känna att ”vi är många” säger hon.