Arbetet på en skönhetsstudio i Uppsala fick den unga kvinnan efter en provanställning. Kort efter att anställningskontrakt undertecknats blev hon illamående på grund av graviditet och var hemma ett par dagar. Det skulle hon inte ha gjort. När hon kom tillbaka meddelande företaget att de var besvikna på henne och att hennes arbetstider skulle ändras. Några veckor senare blev kvinnan ombedd att säga upp sig, vilket hon vägrade. Företaget stod fast vid att hon inte skulle arbeta kvar eftersom hon inte berättat om sin graviditet.
Handels stämde företaget på utebliven lön och för brott mot jämställdhetslagen och föräldraledighetslagen. I rättegången hävdade arbetsgivaren att kvinnan fått sluta på sitt jobb eftersom hon inte jobbat lika mycket som hon skulle och dessutom hade misskött sig. Men den unga kvinnan fick rätt i Uppsala tingsrätt. Företaget ska ge henne 350 000 kronor och dessutom betala hennes rättegångskostnader på 176 000 kronor.