För att sprida kultur i arbetslivet får Handelsmedlemmarna Christian Ortiz, Britt Störzner och Kristina Andersson 20 000 kronor vardera.

Salsakungen Christian Ortiz, han kallas så på lagerarbetsplatsen Servera i Norrköping, lägger sina 20 000 kronor på att ordna en grundkurs i salsa mixat med några pass afrikansk dans för arbetskamrater med respektive. De kör en gång i veckan från mitten av januari till våren.
– Jag vill få de stela svenskarna att slappna av lite, skrattar han.
Sen blir det både salsafest och 70-talsfest. Redan förra året ordnade Christian Ortiz salsakurser för jobbarkompisarna. Och han tycker att det gjort skillnad på lagret.
– Jag har sett att folk kan stanna truckarna bland lagerhyllorna och göra några rörelser. Stämningen blir trevligare, och kontakten mellan oss och cheferna som är med och dansar blir bättre.
– Efter salsan ska det bli bugg, säger Christian Ortiz.

Efter 33 år på Hennes & Mauritz är Britt Störzner i Halmstad nybliven pensionär, och har fått mer tid för sitt intresse. Hon är än så länge hobbymålare, och ska för stipendiet ordna målarkurser.
– Jag mår så himla bra när jag målar, och skulle tycka det vore roligt att förmedla den känslan. Att glömma allt annat, gå in i sig själv, att leka med färger och bara må gott. Dessutom är många arbetslösa i dag, jag tänkte att de kunde göra detta i stället för att bara gå, säger Britt Störzner.
Hon hoppas på ett samarbete med ABF. När första kurstillfället ska hållas är inte bestämt.

Floristerna Kristina Andersson, Grums, och Camilla Jonsson från Karlstad ska ordna workshops med bland annat blomsterbinderi för pengarna de får som stipendium. De är båda föräldralediga, och ska vända sig främst till föräldralediga. Både mammor och pappor.
– Vi tror att det finns ett behov av att få skapa och vara kreativ. När man är ledig är det skönt att komma ut och träffa människor, att inte bara prata bebis. Man ska kunna ta med barnen på våra kurser för att inte behöva fixa barnvakt, säger Kristina Andersson.
Tanken är att komma igång till våren runt om i Värmland.
– Människor mår bra av att pyssla med växter, av att få arbeta med händerna i jorden och få lite skit under naglarna.