De två anställda, en receptionist och en hudterapeut, började jobba samtidigt på spat utanför Stockholm. Under de två första dagarna gick de igenom scheman och kassarutiner, provade arbetskläder, och blev visade tvättstugan. Arbetsgivaren menar att det var utbildning.
– Det var ingen utbildning enligt vår åsikt, utan en helt normal arbetsplatsintroduktion, säger Maria Fridolin, jurist på LO-TCO Rättsskydd som driver ärendet.

De anställda skrev under sina första dagar på ett avtal som sade att utbildningar är gratis under förutsättning att de stannar längre än ett år. Om inte, skulle de få betala 2 500 kronor per utbildning.
– De som skrev på avtalet fick inte ta hem och läsa igenom det, de hade ingen möjlighet att påverka innehållet, och uppfattade det som att de inte skulle få behålla tjänsten om de inte undertecknade avtalet. Min uppfattning är att arbetsgivaren inte kan använda det, säger Maria Fridolin.

Men när en av de anställda slutade efter drygt två månader gjorde arbetsgivaren ett löneavdrag på 2 500 kronor för introduktionen. Den andra jobbade kvar och blev beordrad att gå fyra andra utbildningar där olika produkter demonstrerades i oftast två till fyra timmar.
– Det här var en receptionist. Den anställde har inte kunnat tillgodogöra sig det i jobbet. Därför kan inte heller detta ses som utbildning. För arbetsgivaren kostade demonstrationerna heller inget, säger Maria Fridolin.
– Dessutom ska vissa kriterier vara uppfyllda för att kvittning mot lön ska vara tillåtet. Det är inte uppfyllt.
När den andra anställda sa upp sig efter drygt sex månader gjorde arbetsgivaren ett avdrag på 12 500 kronor för fem utbildningar.

Efter att företaget stämts har arbetsgivaren betalat tillbaka löneavdraget på 2 500 kronor och ett skadestånd på 5 000 kronor till den anställda som slutade först. I det andra ärendet väntar man på att arbetsgivaren ska svara på stämningen. Kraven är att den avdragna lönen på 12 500 kronor ska betalas tillbaka, och ett skadestånd på 15 000 kronor.

Ingen av de före detta anställda vill uttala sig i tidningen.

LO-TCO Rättsskydd har tidigare drivit ärenden om utbildning inom skönhetsbranschen. 2008 stämde Handels kosmetikföretaget Matas för att anställda gått kvällskurser om butikens produkter utan lön. Det slutade med förlikning, det vill säga att parterna gör upp innan fallet kommer till domstol. De åtta berörda kvinnorna i två butiker i Malmö fick 50 000 kronor att dela på.