Som anställd på Storesupport, ett företag som främst hyr ut personal till lager och detaljhandel, gör hon allt från att sitta i kassan och utbilda ny kassapersonal till att plocka varor och skylta inför olika reklamkampanjer. Det gäller att ha lätt för att anpassa sig.
– Som inhyrd går det inte att vara blyg, säger Kicki Jansson.
Ett par gånger har hon blivit erbjuden fast jobb där hon varit inhyrd. En gång hade hon chans att bli chef för en hel avdelning i en butik. Men hon valde ändå att fortsätta som inhyrd. Främst för att hon gillar variationen av olika uppdrag och att hon kan jobba väldigt mycket vissa veckor, för att nästan inte ha några uppdrag alls andra veckor.

Ibland vill hon vara ledig i lite längre perioder. Dem jobbar hon in genom att ta extrapass veckorna innan.
– Nu har jag till exempel bokat in en resa till Teneriffa. Jag har fått massor med schemalagd tid veckorna innan. Jag brukar göra klart för cheferna att ”de här dagarna är jag inte hemma” och det brukar lösa sig.
För två – tre år sedan var det annorlunda. Då satt hon vid telefonen mellan klockan 07 och 11 och väntade på att få uppdrag, så kallad standby.

I dag ska hon vara tillgänglig fram till klockan 14 om hon blir standby. Ibland kan det då vara svårt att få tillvaron att gå ihop. Kicki Jansson är ensamstående mamma till en dotter som går på fritids och måste hämtas klockan 18.
– Om jag får ett uppdrag först klockan elva en förmiddag slutar ju inte det arbetspasset förrän klockan 19. Men nu för tiden brukar jag ha så mycket inbokat i förväg så jag slipper standby.
Ibland måste hon tacka nej.
– Men det är inte populärt. Då kanske cheferna säger nej nästa gång jag kommer och säger att jag vill vara ledig en vecka. Kan man ta ett pass så gör man ju det. Jag vill ju ha samma service tillbaka från dem.

De gånger Kicki Jansson är standby får hon ingen ersättning för tiden hon varit tillgänglig.
– Jag tycker att man borde ha någon form av jourtillägg för det. Jag kan ju inte göra något annat den dagen.
Begreppet jourtillägg finns dock inte i bemanningsavtalet. I stället finns en inkomstgaranti om det inte funnits tillräckligt mycket jobb under månaden. Den garanterar 90 procent av den genomsnittliga lönen de senaste tre månaderna.
– Det här är inget vanligt jobb. Om man går in och tror att man kommer att ha jobb varje dag, heltid, då är man felinformerad. Du måste vara beredd på att det kan gå otroligt mycket upp och ner och att alla uppdrag inte är roliga.

Kicki Jansson vet inte inte om det finns någon fackklubb för bemanningsanställda som hon kan gå med i. Blir det problem pratar hon med chefen.
Men det vore trevligt om facket kunde ordna någon form av träff för de anställda någon gång ibland.
– Inte bara för att diskutera fackliga frågor, utan för att bara gå igenom vad folk har gjort under veckan och om det hänt något, säger Kicki Jansson.