Det var när Clas Ohlson skulle bygga en ny butik i Skärholmen i södra Stockholm 2006 som olyckan skedde. Anders Yngvesson, som annars arbetar på lagret i Insjön, röjde tillsammans med några kollegor ur en lokal när en järnbalk som stod lutad mot väggen ramlade och slog honom i huvudet.
– Jag blev liggande ett tag, jag var helt yr och kollegorna hade hörselskydd på sig och hörde mig inte.
Efter att ha röntgat huvudet på sjukhus och varit hemma i några dagar gick han tillbaka till jobbet. Han anmälde sin skada till försäkringsbolaget Afa eftersom han kände av nacken.
– Först sa de på Afa att det inte fanns något samband mellan min skada och olyckan men det har ju juristen fixat nu. Jag vill berätta att man faktiskt kan få hjälp när något sånt här händer.
Att jobba fungerade inte så bra, så gott som varje dag hade han ont, kände sig illamående och yr. Också de kommande månaderna, när han var hemma föräldraledig med sin dotter, var jobbiga och när han gav sig iväg på nästa uppdrag, att rigga en ny butik i Nyköping förvärrades situationen.
– En läkare där trodde att jag kanske hade blivit biten av en fästing, det var samma symptom, men det hade jag ju inte.
Han orkade några dagar till sedan blev han sjukskriven på heltid. Men livet hemma, med hus, familj och barn är också svårt för Anders Yngvesson.
– Jag kan inte leka med min dotter som hon vill. Jag har alltid varit aktiv, spelat golf, fotboll och orienterat. Men nu vet jag mer när smärtan kommer och kan gå och lägga mig.
Våren 2007 genomgick han en månadslång rehabilitering för sin whiplashskada och efter det har han arbetat mellan två och tre timmar per dag.
– När jag jobbade tre timmar var jag ofta så slut att jag fick gå och lägga mig direkt när jag kom hem. En dag sov jag från att jag kom hem vid lunch och till dagen efter. Då kände jag att det här går inte så då gick jag ner till två timmar igen.
Clas Ohlson har anpassat arbetet för Anders Yngvesson, han har kontorsuppgifter nu, ett lättare jobb än lagret, och tycker att företaget har stöttat honom så gott det går. Då är det värre med orken, och förstås med ekonomin. När han första gången skickade sina papper för överklagan om sin arbetsskada till Handels i Stockholm för bedömning tyckte de inte att det var något för fackets jurister på LO-TCO Rättskydd. Men i höstas ändrades det beslutet och nyligen godkändes hans arbetsskada och han fick ut närmare 140 000 retroaktivt från försäkringsbolaget Afa för förlorad inkomst och sveda och värk.
– Jag är mer eller mindre yr och illamående varje dag, har svårt att lyfta och göra tunga saker. Mamma hjälper oss med att möjligt, skottning och gräsklippning. Det här är inget jag önskar någon annan. Jag vill ju bara bli bra och jobba 100 procent.
Anders Yngvesson fyller snart 32 år.