I lördags klockan halv två drabbade Ica Maxi Södertälje av ett våldsamt rån. Två maskerade rånade sköt mitt i butiken, full av lördagshoppande familjer. De kom över pengar från kassorna men enligt butikschefen Fredrik Röhr handlar det om en mindre summa.
– En kollega sa att det var som i en amerikansk film, man kan inte föreställa sig det om man inte var där. Det som känner sig mest berörda av det som hänt är de unga, mest unga tjejer som inte har så mycket livserfarenhet, säger fackklubbens ordförande Barbro Sjögren.
Efter rånet stängdes butiken och ledningen tog kontakt med psykologer och alla som arbetat fick en chans att samtala med dem.
– Vår ägare har också ringt till de som varit direkt drabbade och igår söndag hade vi igen en psykolog här som alla fick chans att prata med. Och det var de många som gjorde.
Barbro Sjögren berättar att alla nu är i tjänst igen men att de som drabbats inte måste arbeta.
– Vi har sagt att de ska komma in och byta om, kanske prata med sina kollegor men inte låta rädslan för att gå till jobbet ta över. De kan prova att sitta i kassan med en kollega bakom sig.
Att så många ändå mår okej nu tror Barbro Sjögren delvis beror på att butiken har ett bra säkerhetsarbete.
– Jag kan pricka av alla punkterna i 13-punktsprogrammet och vi har fått säkerhetsutbildning.
På Ica Maxi arbetar ungefär 130 personer, knappt fyrtio av dem var i tjänst under rånet.

Handelns 13-punktsprogram har tagits fram av polisen, handeln och företrädare för de handelsanställda. Det tar bland annat upp utbildning i säkerhetsfrågor, att kassalådorna ska vara försedda med kod- eller nyckellås och att beredskapen för hur rånoffer ska tas om hand ska vara ordentligt utvecklad.