Få säsongsjobbare går med i facket
Nära 700 butiksanställda jobbar i Åre, men bara runt 100 är med i facket. Många har korta anställningar och byter både bransch och ort efter säsong.
– Det är en stor andel i Åre som kanske bara jobbar en säsong och sedan åker ut och reser. De förstår inte värdet av facket, säger Sandra Ottosson, lokala ungdomskommittén i Handels i Östersund.
Det är vanligt att man växlar mellan att jobba i handeln i Åre på vintern och inom hotell- och restaurangbranschen någon annanstans på sommaren. Anställningarna är som regel korta, därför bryr sig få om att byta fack i samband med att de byter jobb eller att gå med över huvudtaget.
Jobb efter säsong
Frida Nilsson säsongsjobbar på Ica Supermarket i Åre, men är medlem i Målarfacket och Byggnads a-kassa.
– Jag har målat varje sommar sedan jag började på byggprogrammet på gymnasiet. Men nu efter att jag tog studenten höll det inte med målarjobb ända till vintern. Så jag fick förbereda mig på att kanske göra någonting annat i vinter.
Det blev en tillfällig anställning på Ica Supermarket i Åre fram till maj.
– Sedan åker jag direkt ner och börjar måla igen, säger hon.
Nicklas Stangenberg från Umeå jobbar också i samma butik. Han är varken med i a-kassan eller i Handels.
– Facket går jag nog med i om jag blir heltidare, men inte som säsongare. Fast i och för sig är det kanske då man behöver facket mest. Men det är jobbigt att fixa med ansökan och så kostar det pengar. Jag känner mig trygg med att vi får gå på kollektivavtalet ändå, säger han.
Sandra Ottosson och Martina Strömberg från Handels i Östersund är vana vid att få sådana svar när de går runt bland butikerna i Åre. Det brukar de göra några gånger varje år. Eftersom de säsongsanställda oftast är unga väljer Handels ett nytt grepp och skickar ut förtroendevalda i samma ålder som dem de ska värva.
– Många har nog bilden av en tjock gubbe när de tänker på facket, säger Martina Strömberg.
Ett annat vanligt problem som Handels möter är felorganiserade fackmedlemmar.
Martina Strömberg tror att det vore bra om de säsongsanställda hade möjlighet till ett fackligt medlemskap som gällde flera förbund gemensamt. Då skulle de slippa byta förbund om de jobbar på sommarrestaurang på Gotland eller i vinteröppen butik i Åre.
– Det vore bra, åtminstone för den här gruppen, säger hon.
Martina Strömberg upplever att de flesta hon möter faktiskt har ett intresse för facket, men att det inte blivit av att de fyllt i någon inträdesansökan.
– Jag tror det beror på okunskap, säger Martina Strömberg.
Den här dagen lyckas hon värva en ny medlem i en leksaksbutik, som bara inte tänkt på att skicka in någon ansökan. Men Simone Fider som är fast anställd i butiken Frejdesign på våningen under är det svårare att övertyga.
– Jag är bra kompis med min chef så jag har inte känt behov av det. Sedan så fick jag högre lön från början än vad jag skulle ha haft. Och hon har höjt den under tiden också. Så jag är ganska nöjd, säger hon.
Enligt Handels har de större kedjorna i Åre nästintill uteslutande kollektivavtal. Däremot har de stora privatägda som regel inte det.
– De poppar upp som svampar i Åre. Sedan går de i konkurs innan vi ens hinner lämna ett avtalsförslag, säger Jaana Pålsson, ombudsman på Handels i Östersund.
Handelsmedlemmar i Västjämtland
(Järpen, Mörsil, Storlien, Åre):
2010: 104
2009: 102
2008: 110
2007: 167
2006: 171
Källa: Handels avdelning 27