Boden betyder hemmaplan för medlemmar i the ByTheWay band. För oss andra går tankarna för de flesta säkert till försvaret, hela 13 procent av Sveriges försvar var stationerat här fram till 1990-talet. 2007 gjorde Martin Boqvist och Joakim Nilsson verklighet av sitt långdragna snack om att dra igång ett band. Men med bara trummor och sång kommer man inte långt. De körde lite covers men tänkte större, om ett helt band och egna låtar. Efter en personalfest anslöt Thomas Byberg och ytterligare något senare Henrik Andersson och Björn Enbom. Bandet var komplett.
– Det var då det kom loss med egna låtar, berättar sångaren Joakim Nilsson. Jag har alltid skrivit texter, dikter och så men vi visste inte hur man gör låtar. Jag hade aldrig sjungit i band. Henke hade hållit på att göra låtar länge så då satte vi ihop hans uppslag med mina texter.

Tillsamman har de ordnat en stor och fin replokal på regementet I 19:s gamla område där killarna nu sitter nedsjunkna i soffan och retas och småpikar varandra för vem som var mest fåfäng vid fotograferingen nyss. Målsättningen är att repa två gånger i veckan och det får de oftast ihop. Tvärtemot vad man kanske kan tro är det inte familjeåtaganden som stör reptiden.
– Det är snarare att vi jobbar olika tider. Det är svårt att få loss alla på en gång, säger basisten Henrik Andersson som arbetar dagtid med att sälja pooler.
– Men vår chef är otroligt bra och försöker se till att det ska funka så bra som möjligt. Thomas schema går mot mitt och Martins så ibland får vi köra även om inte alla är med och visst har det hänt att vi kört i jobbarkläderna, säger Joakim Nilsson som precis som Martin Boqvist och Thomas Byberg arbetar rullande tider på Coop Forum i Boden.

Musikklimatet i Boden är bra, menar de. De band som finns stöttar varandra och efter att the ByTheWay band i somras spelat på festivalen Boden Alive, känner de flesta i branschen till dem.
– Vi hade inte tänkt spela live 2009 men det blev ändå en sex, sju spelningar, säger Henrik Andersson och ser inte särskilt missnöjd ut.
Hittills har det mest rört sig om lokala spelningar, festivaler och rockkvällar i Boden och i Luleå, drygt tre mil bort. Killarna skulle gärna spela på andra platser men det kräver kontakter, och pengar för att spela in och marknadsföra sig.
– Vi har spelat in en låt i en studio i Sävast, det blev jättebra och var hur kul som helst. Men det kostar därefter, säger Joakim Nilsson.
Oftast är det Joakim Nilsson och Henrik Andersson som skriver låtarna, text respektive musik. Men de andra i bandet har stort inflytande på det slutgiltiga resultatet, det är alla rörande överens om.
– Vi måste bromsa de där två ibland. Det forsar ut idéer och infall, säger Martin Boqvist, som spelar trummor.
– Man kan säga att de kommer med en grund som vi bygger vidare på. Den färdiga låten låter sällan som den gjorde från början, säger gitarristen Thomas Byberg.

Att det blir ett demokratiskt arbete beror kanske också på att inspirationen för de fem kommer från olika håll. Allt från punk till country och klassisk rock nämns som favoritmusik.
– Jag fattar aldrig vad hans texter går ut på. Men det gör kanske inte så mycket, säger Henrik Andersson.
– Äsch, det har blivit som en grej det där, säger Martin Boqvist som menar att texterna inte alls ter sig så svårförstådda för de andra i bandet.
– Jag vill att en text ska handla om något, den ska kunna stå för sig själv, utan musiken, förklarar Joakim Nilsson. Jag kan inte stå och sjunga något som inte betyder något.
På bordet i replokalen ligger ett par hörselskydd för barn i lila ihop med öronproppar. Över huvud taget är fördomsbilden av rockmusiker som knarkande, möbelkastande halvgalningar ganska långt ifrån verkligheten här i stillsamma, soliga Boden denna dag. The ByTheWay band beskriver sig själva som vuxna människor med full insikt om att musikbranschen är en av de svåraste att ge sig in i.

Den från Boden som senast gjorde sig ett namn inom musiken är Brolle, som slog igenom i en talangjakt och förutom att släppa flera skivor deltagit i Så ska det låta och Körslaget på tv. Målet med The by the Way band är inte att de ska bli heltidsmusiker utan att ha kul och få till fler låtar som de är riktigt nöjda med och som publiken gillar.
– Vi är realistiska men drömmer förstås om något större, säger Joakim Nilsson.
Inför våren har bandet fler spelningar på gång och de arbetar med att bygga på sin repertoar som i dagsläget omfattar tio-tolv låtar, både ballader och hårdare tongångar. Precis som de flesta band vill the ByTheWay band inte likna sig och sin musik med något annat band, de försöker köra sin egen stil. Vid ett par tillfällen har de liknats vid svenska Takida, mest kända för sin megahit Curly Sue, något de inte riktigt håller med om. Efter viss diskussion enas de om att alternativ rock kanske kan användas för att beskriva deras musik för någon som aldrig hört den.

the ByTheWay band är:
Henrik Andersson, bas
Martin Boqvist, trummor
Joakim Nilsson, sång
Thomas Byberg, gitarr
Björn Enbom, gitarr

Bildades 2007 och fick nuvarande sättning 2009.
Har en sida på Myspace: www.myspace.com/thebythewayband