Om Jytte Guteland skulle beskriva sig själv med fem ord i en kontaktannons skulle hon skriva glad, djurvän, feminist, naturmänniska. Och tidsoptimist. Fem minuter försenad kommer hon andfådd till sitt arbetsrum där vi stämt träff. På det möte hon just varit på serverades det alldeles för svagt kaffe, så hon blir glad när hon får en ny kopp.
– Det brukar bli fyra koppar om dagen, flest på förmiddagen för att komma igång, säger Jytte Guteland som ogillar morgnar.
Guteland? Nej, hon är inte norsk. Hennes pappa tog namnet, varför vet hon inte riktigt. Hon valdes som tredje kvinna till SSU:s ordförande i augusti 2007. Den tidigare ordföranden Anna Sjödin hade avgått efter en vild natt med krogbråk på Crazy horse. Nu några år efter att Jytte Guteland blev vald trillar vuxenpoängen in. Nygift, parhus, 31 år i höst. Nästa år tillträder en ny ordförande. Vad Jytte Guteland ska göra då vet hon inte, men innan dess vill hon vinna valet.

Nära 1 300 000 väljare är 18–29 år när det är val i september. Ett av SSU:s nya grepp för att locka dem är tv-reklam. I april rullade en 30-sekunders film på tv4 om ungdomsarbetslöshet, SSU:s stora valfråga.
– Barnen från babyboomen under 90-talet möter sitt vuxna liv mitt i finanskrisen. Ingen ska behöva starta vuxenlivet arbetslös. Det krävs inte många månader innan självförtroendet är nere på botten, och arbetslösheten gör det svårt att flytta hemifrån och bilda familj.
SSU har framför allt två krav. Alla under 25 år ska ha rätt att läsa in gymnasiet på Komvux. Man tycker också att det ska skapas ”välfärdsjobb” för arbetslösa under 25 år. De ska göra arbetsuppgifter som inte hinns med i dag, exempelvis gå promenader på äldreboenden. De unga socialdemokraterna är inte bara arga på de borgerliga partierna, utan även på moderpartiet Socialdemokraterna.
– Vi vill att frågan om ungdomsarbetslöshet ska älskas mest. Vi tycker att den förminskas, även av de rödgröna. SSU kommer kräva mer. Okej, åtgärderna kostar lite nu, men det kommer att betala tillbaka sig på många sätt.

Kontakt med verkligheten får Jytte Guteland när hon besöker skolor och fritidsgårdar. De tre sista veckorna i april var hon på kampanj runt om i landet i en buss med 25 personer. Mötena med ungdomar har gjort att hon upptäckt en ny sida hos sig själv.
– Jag lever efter principen att inte ångra något, men skulle jag byta inriktning skulle jag läsa till lärare.
Hon gick med i SSU i Huddinge när hon var 15 år eftersom hon var arg på orättvisa betyg och mobbning. Hon minns hur självförtroendet växte när 25-åringarna i klubben lyssnade på henne som en jämlik och vill att fler unga ska bli lyssnade till. SSU lyckades förra året få Socialdemokraterna att besluta att deras mål ska vara att 25 procent av de valbara på listorna är under 35 år.
– Dels är det en överlevnadsfråga för partiet, dels påverkas politiken av att politikerna blir äldre. Om unga är med och bestämmer kommer frågor om visstid och bostadsbrist upp. Men SSU:are haft ett helskotta med att få in unga. De äldre säger bland annat att det saknas folk. Men jobba hårdare då. Vi är bara nöjda om man slitit till sista blodsdroppen.

Denna eftermiddag är Jytte Guteland inbjuden till ett panelsamtal om ungdomsarbetslöshet på facket Byggnads. Handelsnytt följer med. På tunnelbanan dit pratar hon om minnen från SSU:s kursgård Bommersvik. En äldre dam på sätet mittemot lyssnar diskret och inflikar till slut ”Vem har inte haft kul på Bommersvik”? Hon berättar att hon är gammal SSU:are, de skakar hand.
– Trevligt att träffas, säger Jytte Guteland när hon stiger av.
Det blir grekisk lunch, kycklingsouvlaki och bulgur. Jytte Guteland pratar mer än hon äter, och har bara fått i sig halva portionen när det är dags att gå. Hos Byggnads fyller hon en kopp med kaffe.
– Kul att du kunde prioritera det här, säger en av arrangörerna.
– Klart. Det är världens viktigaste fråga, svarar hon och sätter sig bredvid Centerns representant.
Hon är sällan nervös inför debatter. Nervositeten kommer snarare när hon ska vara med i korta inslag på tv eller i radio. Då får hon inte tid att förklara om något skulle bli plumpt sagt.

SSU vill öka samarbetet med facket. Både för att förbundet ska få lättare att komma in på arbetsplatser, och för att få äldre medlemmar. I dag är många av dem skolungdomar. SSU har 5 600 medlemmar, enligt deras egna siffror. Målet är att en tredjedel av dem också ska vara med i ett LO-fack, i dag är de en tiondel.
I augusti ordnas valupptakt – Festivalet – i Strömstad för de som är medlemmar i ett LO-fack eller SSU. Handels betalar en del av festivalavgiften för sina medlemmar.
– Vi vill manifestera att vi inte bara är Socialdemokraternas ungdomsförbund, utan också LO:s.
Jytte Gutelands egna erfarenheter från arbetslivet kommer främst från partijobb.
– Det enda ”civila” jobb jag haft var inom äldreomsorgen. Det var ett extrajobb, och lärde mig bli vuxen.

Klockan fyra är debatten på Byggnads slut och Jytte Guteland åker tillbaka till förbundskontoret, och den fjärde koppen kaffe. Upp från tunnelbanan, när rulltrapporna är fulla tar hon trappan. Hon är inte rädd för att röra på sig. Orientering och längdskidor är favoritsporterna, och hon har kämpat sig igenom både Vasaloppet och O-ringen.
– Jag tycker om skogen, och har jättesvårt för gym.
Förbundskontoret, i samma hus som ett privat omsorgsföretag, ligger på trendiga Södermalm i Stockholm. När hon kommer dit håller personalen på att kuvertera tusentals utskick för hand. Hon försöker vara med i göromålen så mycket hon hinner. Klockan sex har hon lagt de sista breven i de röda kuverten.
– Dagarna brukar fyllas med ett möte med någon organisation. Sen brukar det bli en debatt eller ett seminarium på exempelvis en skola. Jag tycker att detta har varit en vanlig dag.

Namn: Jytte Guteland, 30 år.
Yrke: Förbundsordförande för Sveriges socialdemokratiska ungdomsförbund, SSU, bildat 1917.
Bor: Parhus i Enskede, förort söder om Stockholm.
Lön: 36 000 kronor i månaden.
Familj: Maken polisen Johan Sihlén och katt.
Bakgrund: Internationell ekonomi vid Södertörns högskola (kandidatexamen, har påbörjat studier för magisterexamen), politiskt sakkunnig på finansdepartementet, politisk sekreterare och ombudsman för Socialdemokraterna i Solna.
Vill äta middag med: Komikern Mia Skäringer. ”Jag vill veta hur hon gör för att leva sitt liv så rikt. Hon verkar anamma livet, göra det hon vill. Och så är hon sjukt rolig också”.