– Jag hade verkligen inte fattat vilka konsekvenser regeringens försämringar i a-kassan och sjukförsäkringen fått. Vad händer om kollektivavtal och rättigheter som vi i dag tycker är självklara försvinner. Det är jag rädd för, säger Anna Lindblad som arbetar på Åhléns City i Stockholm.
– Jag flöt med i alliansens politik, det lät så bra, men nu känner jag verkligen att jag måste sätta mig in i vad alla partierna vill, säger hon.
Hon var en av 220 Handelsmedlemmar som i mitten av maj samlades på Runö kursgård utanför Stockholm för att lära sig mer om hur politiska beslut påverkar facket. Att Handels vill att de röstar på en rödgrön regering går inte att misstolka. Men ingen av dem Handelsnytt pratar med tycker att det är särskilt konstigt, snarare bra.
– Det är den politik som den som är med i facket står för, säger Henrik Jonsson som jobbar på Konsum Värmlands lagercentral.
Han är inte ensam om att tycka det. Nyligen kom en undersökning från LO som visar att LO-medlemmar i Stockholms län tycker som de rödgröna partierna i arbetsmarknads- och välfärdsfrågor. Och i Handels medlemsundersökning från 2007 svarade 55 procent att de i förra valet, 2006, röstat på antingen Socialdemokraterna, Miljöpartiet eller Vänsterpartiet. Socialdemokraterna stod för hela 45 procent.

På Runö betonar Handelsmedlemmarna att utbildningsdagen inte gått ut på att få dem att rösta på ett särskilt parti, utan att visa hur samhället ser ut – och hur det skulle kunna bli. Under dagen har de skärskådat regeringens politik utifrån Handels perspektiv. Är regeringens arbetslinje densamma som fackets idé om allas rätt till arbete på bra villkor? Nej, är Handels svar. Höjd a-kasseavgift och lägre löner för unga skapar inte trygga anställningar utan en arbetsmarknad där människor tvingas ta arbete till sämre villkor. Just förändringarna i a-kassan var det många som tog upp.
– Det är en av de viktigaste frågorna i valet. Men det är också viktigt att slå vakt om lagen om anställningsskydd, säger Henrik Jonsson, på Konsum Värmlands lagercentral.

Sara Bagge från Handels avdelning i Karlstad har själv fått uppleva förändringarna i a-kassan och sjukpenningsreglerna.
– Helt plötsligt stod jag där utan något ekonomiskt stöd. Jag var arbetslös och skulle söka a-kassa men eftersom jag varit sjukskriven hade jag inte rätt till det. Vad gör man?, frågar hon.
Under dagen tycker hon att hon bättre insett hur politik skapar vårt samhälle. Även Anna Lindblad från Åhléns i Stockholm har fått kött på benen.
– Förut kände jag att politik inte spelade så stor roll, men det gör det. Verkligen, säger hon.
Något som Isabelle Nyberg från Coop Forum i Häggvik utanför Stockholm håller med om.
– Jag har fått upp ögonen för att politiska beslut förändrar samhället. Förut tyckte jag mer att det var trist.

Under dagen fick de också tips på hur de kan komma förbi partipolitiken och fokusera på fackliga frågor.
– Om någon börjar prata om det så kallade bidragsfusket i sjukförsäkringen, säg då bara, ja, det är viktigt att få bort fusket, vi har ett skattefusk på flera miljarder. Och så går du i stället över till att prata om den ekonomiska brottsligheten. Därifrån kan du börja prata om arbetsplatserna och så vidare, sa Mattias Kvickström från Handels storstadsprojekt.
– Det är inte meningen att vi ska stå för socialdemokraternas politik. Vi pratar fackliga frågor, fortsatte han.