Det var när Bauhaus i Göteborg vid årsskiftet ändrade Malin Rubins jobbschema som problemet med barnomsorg började. Från att ha arbetat en kväll i veckan jobbar hon i dag tre kvällar i veckan. I och med de nya schemana ska alla dela på de obekväma tiderna, för att det ska bli rättvist. Men för småbarnsföräldrarna har det blivit ett gissel att få ihop arbete och familj. För Malin Rubin och hennes man, som reser mycket i sitt jobb, fungerar det oftast inte. Ibland kan de få hjälp av Malin Rubins svärfar, men för det mesta blir det 12-åriga dottern som får ställa upp.
– Det känns verkligen inte bra att hon ska behöva ta det ansvaret. Men vad ska vi göra? Dagis stänger klockan 18, säger Malin Rubin som arbetar som säljare på Bauhaus i Göteborg.

Malin Rubin är inte ensam om problemet. Flera på avdelningen är småbarnsföräldrar. Hon har försökt lösa problemet med sin arbetsgivare. Då Malin Rubin är klubbordförande har hon också i fackliga samtal påtalat vilka svårigheter jobbschemat innebär för småbarnsföräldrar
– Men de ser hellre att vi byter pass med varandra eller jobbar en man kort än löser problemet, säger Malin Rubin.

Svårigheten att få ihop jobb och familj har skapat en dålig stämning på jobbet. Malin Rubin känner sig ofta som ”den besvärliga” och det känns inte bra att kollegorna blir lidande när hon blivit tvungen att ta ledigt.
– Jag har funderat på att byta jobb men jag har varit här i sex år och jag gillar det jag gör. Jag har ingen direkt utbildning, så jag vet inte hur lätt det skulle bli att få ett nytt arbete. Men jag håller utkik, säger Malin Rubin.

Nina Gustavsson är chef för den avdelning som Malin Rubin jobbar på. Hon säger att hon har försökt gå alla till mötes. Men i slutänden måste hon tänka på varuhusets öppettider.
– Ingen som jobbar inom handeln jobbar 7 till 16. Kvällar och helger hör till. Det får alla inom handeln räkna med. Vi har öppettider som vi måste hålla. När vi gjorde om schemana försökte vi fördela timmarna så det blir rättvist, säger Nina Gustavsson.

Arbetsgivaren är inte skyldig att fördela arbetstiden så att de anställda kan hämta eller lämna på dagis. Däremot kan de inte neka en anställd med barn under åtta år att gå ner i arbetstid.
För Malin Rubins del kan det ändå ordna sig till hösten. Då öppnar ett dagis i kommunal regi, som kommer att vara öppet tidig morgon, sen kväll och helger.
– Det är verkligen på tiden! Det borde vara kommunens ansvar att alla ska ha rätt till barnomsorg, särskilt nu när allt fler jobbar kvällar och helger, säger Malin Rubin.

Läs även ”Nya arbetstider tvingar Jonas att jobba mindre”