En a-kassemedlem som inte betalar sin avgift kvarstår som medlem i tre månader innan den utesluts. De som under 2007-2009 avstått att betala avgiften till Handels a-kassa kommer att få hem ett inbetalningskort.
– Vi är skyldiga att betala in en avgift till staten även för de som inte har betalat. Det är pengar vi ligger ute med. Nu går vi samlat in och kräver tillbaka dem av respektive person för att övriga medlemmar inte ska behöva betala för dem. Många a-kassor har redan gjort det här och en del håller på, säger Harald Petersson, Handels a-kasseföreståndare.
De första inbetalningskorten har skickats ut till de som tidigast stod över avgiften, sen sker det i kronologisk ordning till runt 11 000 personer. Det rör sig om krav på tre månadsavgifter, närmare 1 000 kronor per person. De som inte betalar får en påminnelse. Om a-kassan ska vända sig till kronofogden med dem som trots den inte betalar vill Harald Petersson inte säga i dagsläget.
– Det är inget vi vill uttala oss om. Vi utgår från att alla betalar.
Tillskottet till a-kassan kommer inte att leda till någon avgiftssänkning.
– Men det kan bli en del i att vi inte behöver höja, säger Harald Petersson.