I april i år ökade lönerna med 350 kronor i månaden för anställda som går på skönhetsvårdsavtalet. Nästa år ökar de med 400 kronor i månaden. Pengarna till kompetensutveckling ökar också – från 1 krona per arbetad timme till 1,50. Ett friskvårdsbidrag införs på 1 300 kronor per år för en heltidsanställd, och motsvarande andel för deltidare. Bidraget får användas till arbetskläder och skor.
Skönhetsvårdsavtalet är kollektivavtalet för exempelvis hudterapeuter, make up-artister och massörer. Avtalet är ensidigt från Handels eftersom det inte finns någon arbetsgivarorganisation som motpart. Facket tecknar avtalet med varje enskilt företag.
– Vi kan se ett uppsving på avtalstecknandet i branschen. Det kan bero på att det sedan några år finns ett avtal anpassat till just den, säger Linda Palmetzhofer, ombudsman på Handels förbundskontor.
Avtalet är en kombination mellan det för butiksanställda och frisöravtalet. Exempelvis ob-tillägget är detsamma som i butiker. Nytt för i år är att skönhetsavtalet fått frisöravtalets skrivning om att arbetsgivare ska sträva efter att de som vill ska få heltid.