Ica har brutit mot kollektivavtalet, enligt en dom från Arbetsdomstolen, AD, som föll i går eftermiddag.
– Jag är naturligtvis glad att vi vann. Det visar att vi har ett starkt kollektivavtal, arbetsgivaren kan inte göra som den vill. Det visar också styrkan med det fackliga medlemskapet. Vi har bara företrätt medlemmar. De som inte är det kammar hem noll i det här, säger Peter Fundberg i klubbstyrelsen på lagret, som själv tvingades arbeta påsken 2008.
Handels stämde Ica i AD redan i juli 2008. Facket menar att bolaget gjorde fel när de schemalade personal påskhelgen det året. Lagerarbetarna hade så kallat kontinuerligt skiftarbete, vilket enligt kollektivavtalet innebär skiftarbete som kan schemaläggas på ”såväl vardag som söndag”. Med söndag menas inte helgdag, anser facket. De ska vara lediga dagar med helgdagslön. Undantag ska förhandlas.
Ica däremot, ansåg att kollektivavtalet tillåter denna typ av skiftarbete varje dag året om. Man likställde söndagar med helgdagar, och ansåg att begreppet kontinuerligt skiftarbete i sig innebär att arbetet bedrivs utan uppehåll.
– Vi hade naturligtvis gärna sett ett annat utfall i domen. Samtidigt är det bra att det prövats, säger Staffan Ekengren, Icas presschef.
Arbetsdomstolen har gått på Handels linje och Ica tvingas betala 5 000 kronor till var och en av de runt 270 anställda som jobbade under påsken, med några undantag. Bolaget ska också betala skadestånd till Handels på 75 000 kronor. Fackets rättegångskostnader på 585 000 kronor betalas av Ica och arbetsgivarorganisationen Svensk Handel.
Domen rörde bara arbete påsken 2008, men fram till februari 2009 fortsatte Ica att schemalägga skiftpersonal på helgdagar. Parterna har avvaktat en lösning i de fallen i väntan på gårdagens dom. I början av 2009 tecknades ett företagsavtal för alla Icas lager vilket reglerar exempelvis hur man får arbeta på helgdagar, så framöver är det klart vad som gäller.