Distributionscenter i Hallstavik AB är det företag som fått uppdraget att leverera valsedlar till landets alla valdistrikt. Inom företaget ser man det här till lika delar som ett jobb som ett förtroendeuppdrag. Uppdragsgivare är den statliga Valmyndigheten.

I den stora packsalen står Sanne Lundberg och Helene Carlsson och lägger sista handen vid höstens val. Sanne har arbetat här under tio år och Helené i över 20.
– Valsedlarna kom hit redan förra hösten och vi började skicka ut dem till ambassader, konsulat och utländska beskickningar i februari, säger de.
I den här distributionskedjan finns allt från tryckerier och åkerier till kommuner och landsting och rutinerna här är absolut avgörande för om kedjan ska hålla.
– Ett omval med allt vad det innebär, på grund av något sjabbel hos oss, vill vi inte höra talas om, säger Sanne Lundberg.

Man lagrar dock en hel uppsättning valsedlar om det parlamentariska läget efter valet skulle tvinga fram ett nyval. Grovjobbet med valmaterialet blev klart under sommaren och det som nu pågår – parallellt med alla andra uppgifter – är en del kompletteringar.
– Vi har tagit in extrapersonal inför valet, säger Helené Carlsson. Det har varit ett stort jobb att för 5-6 anställda på heltid fördela uppemot 40 miljoner valsedlar från 700 lastpallar, försäkrar hon.

Varje dag har det kommit en fil från Valmyndigheten och Sanne Lundberg har lagt ut order, plocklistor och skrivit ut sammanställningar.
– Det har gällt att vara ute i god tid för att bli färdiga i god tid, även om vi vid behov fyller på någonstans ute i landet ända fram till valdagen, säger hon. Vi har lastat en full bil varje dag och till de större kommunerna har det gått fyra, fem pallar.

Uppdraget åt Valmyndigheten är ett exempel på så kallad tredjepartslogistik där Distributionscenter fungerar som ett mellanled och där beställaren är en annan än den slutliga mottagaren.
– Det här blir allt vanligare idag, förklarar Sanne Lundberg. Vi som bara ägnar oss åt logistik och lager får de stordriftsfördelar som varje kund var för sig knappast kan uppnå.

Sanne Lundberg och Helene Carlsson tycker det känts ansvarsfullt men roligt att ha varit med och administrera riksdagsvalet. Rutinerna ser dock ut som för vilken beställning som helst och inga andra kunder ska bli lidande.
– Den som beställt böcker eller kosmetika ska inte behöva vänta på sina varor på grund av valet. Nu väntar hösten och vår mest hektiska arbetsperiod, säger Helené Carlsson innan hon återgår till att lossa en bil med bestick och kastruller från Norge. Och jultidningarna har redan kommit.