Dramatiken var stor men ingen skadades när det snötyngda taket på Ica Maxi i Kristinehamn störtade in över kunder och personal den 1 mars i år. Byggnaden blev nära nog totalförstörd och återuppbyggnaden väntas ta ett år. I slutet av mars varslades samtliga 82 anställda om uppsägning.

Alla cirka 60 anställda på Maxi livsmedel har dock erbjudits jobb i den tillfälliga butik som handlaren Per Ringvall driver medan Maxihuset byggs upp igen. Var och en har dock tvingats minska sin arbetstid med 25 procent.
– Det här var det bästa som gick att ordna, med tanke på att alternativet hade varit att vara helt arbetslös, säger Handels klubbordförande Tony Axelsson som själv har gått ner från heltid till 75 procent.

Nästan alla har valt att acceptera erbjudandet. Ett fåtal är tjänstlediga för studier eller annat jobb. Målet är att det återuppbyggda Ica Maxi ska öppna i april nästa år.

De cirka 15 anställda på Maxis specialvaruavdelning har alla blivit uppsagda enligt varslet. De var inte anställda av den lokala handlaren utan av Ica centralt. Handels förhandlade dock fram en förlängning av återanställningsrätten. Därmed ska de kunna få jobbet tillbaka när butiken öppnar igen nästa vår. Under tiden får de hjälp av en personlig jobbcoach.