Laddat lagermöte om avtal och politik
Lagerarbetarna på Dagab i Borlänge är missnöjda med avtalet och hotet från bemanningsföretagen. Handels valspurtande ordförande vill prata politik. Vid mötet mellan dem blir det tydligt att frågorna hänger ihop.
Stämningen är lite spänd när Handels ordförande Lars-Anders Häggström kliver in i matsalen på Dagab i Borlänge. Ett 20-tal lagerarbetare i mörkblåa fleecejackor väntar avvaktande med sina kaffemuggar, och radion i köket spelar låten Poison med Alice Cooper: ”One look could kill”
Klubben har låtit meddela att om det vankas partipropaganda så kommer medlemmarna att resa sig och gå. Men nejdå, det är inte så som förbundsordförandens arbetsplatsbesök i valveckan är upplagda.
– Hur har ni det på jobbet? frågar han.
Det blir moltyst en stund. Sen säger huvudskyddsombudet Ulf Lundegård:
– Många är missnöjda med avtalet som skulle hindra arbetsgivare att runda las genom bemanningsföretag.
När Handelsnytt besökte Dagab i Borlänge i april kort efter att avtalen med Svensk Handel blev klara var klubbstyrelsen hoppfull inför möjligheten att tygla användningen av bemanningsföretag. Men uppfattningen har svängt och klubbens ordförande Kari Tikkanen var en av dem som i somras skrev under ett protestbrev till förbundsstyrelsen om avtalet och inhyrningsfrågan.
Lars-Anders Häggström förklarar att Handels drev avtalskrav i inhyrningsfrågan både ensamt och tillsammans med LO. Det var bara det LO-gemensamma kravet om las och återanställning som fick en lösning i avtalet.
– Låt oss vänta och se hur det går med de uppsägningar som är gjorda efter 1 april. Om inte avtal hjälper har de rödgröna sagt att de är beredda att lagstifta.
– Men arbetsgivarna kan göra som Ikea och flytta folk mellan olika enheter för att trixa med återanställningsrätten, säger Ulf Lundegård.
– Det måste vi hålla koll på. Låt oss veta om arbetsgivaren inte följer avtalet, säger förbundsordföranden.
Han intygar att Handels ledning är medveten om kritiken och berättar att man planerar en konferens för att diskutera de problem som finns med bemanningsföretag.
Ulf Lundegård är orolig för att alla anställda som slutar steg för steg kommer att ersättas med inhyrda.
– Vad gör vi då? frågar han.
– Ifrågasätt beslutet i förhandlingar. Enligt avtalet kan bemanningsföretag komplettera ett företags verksamhet, men inte helt och hållet ersätta den.
Något totalstopp för bemanningsföretag är inte att vänta, förklarar Lars-Anders Häggström. Avarterna ska bekämpas, men inte seriösa företag med kollektivavtal och fackliga medlemmar.
Flera Dagabjobbare vittnar om hur deras inhyrda arbetskamrater från Proffice har ovärdiga arbetsvillkor men att flera inte vågat gå med i facket eller klaga när de fått för lite lön.
– Bemanningsföretagens anställda måste bli en del av oss, och vi måste företräda dem bra, säger Lars-Anders Häggström.
Men problemen har också politiska dimensioner, framhåller den valspurtande fackbasen. Med dagens dåliga a-kassa tar många hellre ett dåligt jobb än går arbetslösa. Och den som inte har en trygg anställning vågar inte hävda sin rätt mot arbetsgivaren – här gäller det att värna las.
– Vi måste påverka politiskt vad som gäller, annars är vi rökta. Gå och rösta på söndag!
Fakta: Så jobbar Handels inför valet
Handels arbetar i valrörelsen med några prioriterade frågor:
- Sänk a-kasseavgiften till cirka 80 kronor för alla och höj taket så att fler får ut 80 procent av sin tidigare lön.
- Stärk arbetsmarknadsutbildningen och skapa jobb och praktik så att fler får jobb.
- Slopa tidsgränsen i sjukförsäkringen.
- Begränsa möjligheterna att göra vinst på våra skattepengar. Stoppa gräddfiler i vården och skapa fler jobb i skola, vård och omsorg.
Cirka 3 000 medlemmar har gått Handels politiska kurs för att kunna argumentera för förbundets politiska idéer på jobbet och bland bekanta.
Anställda och förtroendevalda i alla avdelningar ringer runt till främst yngre medlemmar. Hittills har man pratat med cirka 10 000 medlemmar.
Förutom de resurser som Handels lägger ner på eget valarbete betalar förbundet 50 öre per medlem och månad till det socialdemokratiska partiet. Det blir knappt 900 000 kronor per år.
De täta banden med socialdemokratin försvarar Handels fackligt-politiska ombudsman David Eklind så här:
-- Det behövs fortfarande ett parti som främst företräder löntagarnas intressen. Vi uppmanar Handelsmedlemmar att också aktivt påverka partiets politik.
Han betonar att formerna för samarbete styrs av kongressbeslut. Den som vill ändra på det får skriva en motion till Handels kongress.