Hur kom du på idén att byta Coop mot en skola i Kina?
– Det kändes som en utmaning att komma iväg och se en ny kultur. Jag ville ha ombyte ett tag och fick höra talas om organisationen Teach and travel. Att få komma till Kina kändes verkligen som något helt nytt.

Vad av det du lärde dig i jobbet på skolan värdesätter du mest?
– Att snabbt kunna lösa problem som plötsligt dyker upp. Vi kunde till exempel få reda på kvällen innan att vi skulle hålla lektion för alla elever på lekis morgonen efter, och att alla föräldrar skulle vara där. Då fick vi ta snabba beslut.
– Sådant hände hela tiden och till slut ryckte jag bara på axlarna. Jag blev van och bara gjorde det. Men efteråt kände jag mig extra stolt för att ha klarat det.

På vilket sätt har du nytta av det du lärde dig där, nu när du är tillbaka på Coop?
– Det uppstår hela tiden situationer med kunderna. En vara kan vara slut eller det är fel på någon produkt. Då har jag nytta av uppfinningsrikedom och att kunna hantera människor. Jag försöker göra allt med ett leende, oavsett om det är i klassrummet eller i butiken.

Vilka skillnader uppfattade du mellan svensk och kinesisk kultur?
– Kina är ett extremt klassamhälle. Deras lektioner är mera strama, formella och tråkiga. Vi kunde vara mera lekfulla och använda metoder som de kinesiska eleverna inte var vana vid. Många unga tydde sig till oss och vi kom dem närmare än de kinesiska lärarna gör.

Hur kändes det att komma tillbaka till Coop igen?
– Det var väldigt skönt det också. Det här är mitt hem och mina rutiner. Många kunder har sagt att det är skönt att jag är tillbaka. Det är roligt att höra.