För att få till den rätta julkänslan gör Eva Drotth minst en ny tomte varje år. Med åren har det blivit ganska många tomtar. Bild: Lasse Fredriksson

– Det här, säger mina arbetskompisar, det är verkligen jag.
Eva Drotth gör en gest mot ett 50-tal egenkonstruerade tomtar i olika höjd och utförande. Hon har samlat på tomtar i hela sitt liv. Varje år gör hon också åtminstone en ny tomte.
– Det finns för alla ambitionsnivåer. Här har jag använt färdiga kit, med trästommar, tyger och paljetter. Bra att börja med, eller om man pysslar med mindre barn.

Att pyssla är en livsstil för Eva Drotth. Hon har alltid tyckt att det är roligt, rogivande, att arbeta med händerna. När hennes son var liten var det hon som såg till att alla kompisarna fick bekanta sig med saxar, lim och paljetter.

Butik har hon jobbat i sedan 1971. Först extrajobb på Epa, senare Tempo. Senare fast jobb på Hemköp. Men för 20 år sedan bytte hon arbetsplats till hobbybutiken Panduro. Sedan dess är hon är dagligen omgiven av pysselmaterial av vitt skilda slag.

Hon håller fram en liten rund träfigur med filtkläder i harmonisk färgskala. De som föredrar att göra helt eget från grunden byter ut trästommar mot vanliga flörtkulor. Den late kan limma i stället för att sy dockornas kläder.
– Har man flörtkulor, lim, tyg, piprensare och ull kan man göra nästan vad som helst. Och så lite fantasi förstås.

Den som vill ge sig på lite mer avancerade skapelser kan börja vika olika stommar av piprensare.
– Stommen är som en streckgubbe man sedan fyller ut med ull och sedan klär på. Vill man göra djur, till exempel en ren bygger man fyra ben, kropp, hals och nos. Ullen blir då fin päls.

Att det blivit så många tomtar beror på en liten besatthet hon haft sedan hon var liten.
– Det ligger i släkten. Både min mamma och min syster har samlat på tomtar. Dessutom älskar jag julen!

Själva definitionen av pyssel är att det ska vara trivsamt. Kreativitet går före resultatet. Men när man hållit på så lång tid som Eva Drotth kommer också kunskap, och till slut syns det på resultatet. Bland hennes många tomtar finns den hon kallar för Revingetomten, döpt efter morföräldrarnas gård i Skåne. Revingetomten är en drygt halvmeter hög figur i lera, trä och ull, som tar åtskilliga timmar att göra. I samband med att hon sålde pynt på en julmarknad fick inköpare från Skansen syn på hennes paradtomte, och ville köpa den. 500 exemplar.

– Men då kände jag att, nej. De flesta av mina vänner och släktingar har ett exemplar. Några har jag sålt på julmarknader och det finns faktiskt tomtar både på Handels avdelning i Västerås och i Örebro. Men det räcker så. Jag gör det här för att det är så roligt, och bara därför.

Tips:

Fantasin först

Namn: Eva Drotth
Ålder: 53
Bor: I Västerås. Särbo med Christer Drotth, Handelsombudsman
i Örebro. Vuxen son i Norge.
Jobbar: Panduro hobby i Västerås
Bästa pysseltips: "Med flörtkulor, filt, piprensare och fantasi kan du göra nästan vad som helst."