I november öppnade österrikiska företaget XXXLutz sin första svenska butik i Malmö. Varuhuset har över 200 anställda i butik och på lager. I december genomförde Arbetsmiljöinspektionen en rutinkontroll och upptäckte flera allvarliga problem med arbetsmiljö och säkerhet.  Bland annat användes tre gåtruckar till att lyfta upp osäkrade varukartonger upp till över fem meters höjd. Arbetsmiljöverkets inspektörer bedömde risken för allvarliga skador eller dödsfall som så stor att de omedelbart stoppade användandet av truckarna.

XXXLutz saknade också skriftliga rutiner för bland annat första hjälpen, krisstöd och olyckstillbud. Ingen skriftlig riskbedömning av arbetsmiljön hade gjorts och på flera håll i butik och på lager förekom arbetsmoment som var skadliga för de anställda. Till exempel förvarades mattor i butiken på ett sätt som krävde manuella lyft över axelhöjd.
– Inspektionen gjordes en månad efter öppning och mitt i julruschen så det är klart att det var extra rörigt, men vi tar kritiken på fullaste allvar och har redan börjat åtgärda flera av problemen, säger Mireille Lima som är utbildningsansvarig på XXXLutz.
Bland annat har företaget projektanställt en person som enbart ska arbeta med Arbetsmiljöverkets synpunkter.

Susanne Jenzinger, ombudsman på Handels i Malmö har varit i kontakt med företaget vid flera tillfällen sedan inspektionen. Hon ser mycket allvarligt på bristerna men tycker att hon får bra respons hos de ansvariga.
– De har sagt att de vill ha all hjälp de kan få att ställa det här till rätta. Det tycker jag är positivt även om jag kan tycka att de borde ha gjort rätt från början, säger Susanne Jenzinger.

Fakta XXXLutz: 

Cirka 19 000 anställda

Företaget grundades i Österrike år 1945 och har sedan 1973 expanderat med i genomsnitt tre nya butiker varje år.  XXXLutz har ungefär 19 000 anställda och cirka 190 butiker i Österrike, Tyskland, Kroatien, Serbien, Tjeckien, Ungern och Sverige.