Som fackligt aktiv frisör i Linköping har Zandra Bellman skrivit under flera motioner till Handels kongress i maj. Mellan raderna anar man ett nödrop från en bransch som får allt svårare att upprätthålla schysta villkor och sunda företag. Hennes hjärtefråga är att den som är arbetslös ska ha rätt att tacka nej om arbetsförmedlingen anvisar jobb hos en arbetsgivare som saknar kollektivavtal.
– Det är fel att man kan tvingas ta jobb på en ”fulsalong” för att inte förlora a-kassan, säger Zandra Bellman.

Efter att hon lämnat in sin motion blev hon själv arbetslös – för andra gången på drygt två år.
I vetskap om att många salonger saknar kollektivavtal och hur svårt det att överleva för dem som har det valde Zandra Bellman att lämna frisöryrket. Hon skolade om sig till tågmästare och är nu timanställd på SJ.
– Jag har alltid trivts bra som frisör, men jag har tröttnat på de osäkra villkoren. Jag vill ha en trygg anställning.

Ingela Leander, ordförande i Handels frisörklubb i Linköping, bekräftar bilden av branschens problem och pekar på att alltför många utbildas inom yrket.
– Vi utbildar till arbetslöshet och svartjobb, säger Ingela Leander.
Hon anser att antalet platser på frisörutbildningarna bör begränsas.
Det stora antalet utbildningar gör också att frisörelever ofta har svårt att få meningsfull praktik. Situationen förvärras av att Arbetsförmedlingen ordnar frisörpraktik åt arbetslösa utan utbildning – något som Handels och Frisörföretagarna helst vill ha bort.

För att minska problemet med svarta pengar infördes förra året kassaregisterlagen som tvingar företagen att ha en godkänd kassaapparat.
– Lagen har haft effekt, men det finns kryphål eftersom företag med mindre än 170 000 kronor i omsättning inte omfattas, säger Ingela Leander.

Frisörföretagarna, Skatteverket och Ekobrottsmyndigheten har en arbetsgrupp som ska stävja skattefusk och penningtvätt i frisörbranschen. Ingela Leander anser att Skatteverket borde göra fler kontroller på små salonger.

Det viktigaste kvittot på schysta arbetsvillkor är trots allt kollektivavtalet, med avtalsenliga löner och försäkringar. Ingela Leander, Zandra Bellman och flera andra Handelsmedlemmar föreslår i en kongressmotion att Handels tar fram någon form av märkning av salonger som har kollektivavtal.
– Vi vill upplysa konsumenterna om vilka salonger som är seriösa, säger de.

Fakta: Överetablering

Upp till 3 000 utbildas varje år

89 kommunala och fristående gymnasieskolor i Sverige erbjuder hantverksprogrammets frisörinriktning, enligt Gymnasieguiden.se.

15 privata frisörskolor är godkända av fack och arbetsgivare genom Frisörernas yrkesnämnd. En lista finns på handels.se.

Enligt Frisörföretagarna utbildas mellan 2 600 och 3 000 frisörer per år. De bedömer branschens behov till cirka 600 per år.