Butiksanställda vill få arbetsskor betalda
Basketkängor eller boots. Det blir oftare trendigt än skönt på fötterna när de anställda på H&M i Uppsala väljer skor på morgonen. Klubben vill att arbetsgivaren ska stå för arbetsskor.
Eftersom skorna ska passa dagens outfit väljer de anställda på H&M Gränby i Uppsala inte alltid de sundaste skorna. Fötterna på butiksgolvet är lika många som olika. Lila gympaskor. Spräckliga basketkängor. Svarta mc-boots.
– De måste passa kläderna, jag vill inte se ut hur som helst. I dag har jag stövlar med gummisula, så det blir lite mjukt i alla fall, säger Maria Lindgren när Handelsnytt besöker butiken.
Tisdagsförmiddagen är grå utanför och lugn inomhus. Kunderna har inte vaknat ur januaridvalan än. Maria Lindgren röjer provrummen rena från kläder som några kunder inte behagat att hänga ut, rör sig fram och tillbaka och är inte still många ögonblick.
För att butiksanställda ska bli bättre på att ha ordentligt på fötterna vill hon och klubbstyrelsen för de två H&M-butikerna i Uppsala att arbetsgivare ska stå för arbetsskor. De har skrivit en motion om det till Handels kongress i maj.
– Åtminstone någon typ av subvention. Vi går och står hela dagarna på hårda golv. Det är ingen studs i golven precis, säger Maria Lindgren.
Med arbetsskor menar fackklubben inte skyddsskor med stålhätta, utan skor såsom gympaskor. Butiksjobbet är slitigt och belastningsskador ett faktum för många.
– Har man bara nageltrång är hela dagen förstörd. Det finns mycket nerver i fötterna som påverkar hela kroppen, säger Anna Salisbury, som är skyddsombud.
Hon tycker att arbetsskor åtminstone skulle ingå i friskvårdsbidraget, för skattefri friskvård. På H&M Gränby ligger bidraget på 1 600 kronor per anställd och år.
– Fotvård ingår ju. Det är väl bättre att jobba förebyggande, säger Anna Salisbury.
På butikslagret tycker man att det låter som en vettig idé att låta chefen bjuda på arbetsskor. Men det råder viss tvekan om att fler skulle börja använda hälsosamma skor ändå. Ingela Nordlund, Nikolina Johnston och Sandra Lindgren diskuterar om det verkligen finns snygga skor som är bra för kroppen, medan de packar upp och galgar kläder.
– Min första association är klumpiga och fula, säger Nikolina Johnston, fortfarande tveksam. Jag tror att det är svårt att få folk i vår bransch att använda sådana skor. Det är himla viktigt att allt ska matcha, vara estetiskt tilltalande och att man ska variera sig.
Som färska ute i arbetslivet har Nikolina Johnston och Sandra Lindgren inte tänkt så mycket på att fötterna ska ha det bra.
– Jag tycker aldrig man hör någon förespråka bra arbetsskor, säger Sandra Lindgren, för dagen klädd i vita gympaskor.
– Jag kan ha dem om jag har en sportigare outfit. Jag kan aldrig ha högklackat när jag jobbar.
Ingela Nordlund tycker att det är ologiskt att många lägger stora summor på träningsskor, men inte på skor att jobba i även fast man tillbringar många fler timmar där. Hon har jobbat inom vården i 20 år och märker stor skillnad på inställningen till fothälsan. Även hos sig själv.
– Där slarvade jag aldrig. Här slarvar jag även fast detta är ett tyngre jobb.
Diskussionen får Ingela Nordlund att köpa stödstrumpor på lunchrasten. Hon trär på dem med en gång.
Ute i butiken råder fortfarande ett lugn. Petra Svanbergs lila gympaskor lyser mot de vintergrå koftorna hon hänger upp. Efter halva dagen brukar hon byta till zebrarandiga tofflor.
– De kostade 1 200 spänn. En sur utgift. Jag har jätteont i ryggen ändå.
Hon gör tummen upp för gratis arbetsskor. Linnéa Rydén som har kassapasset berättar att hon går på fotvård, men hon önskar att hon tänkte mer på vad hon satte på fötterna. Sina skor beskriver hon som ”hårda, platta, skavsårsskor”. I nödfall lånar hon någon arbetskamrats tofflor.
– Jag borde ha ett par sköna skor i stället för snygga. Men de kostar rätt mycket. Skulle jag få dem betalda skulle jag ta chansen till hälsosamma fötter.
Trots visst motstånd mot att sätta ergonomi framför trend och variation, tror fackklubben att grupptrycket kommer att göra sitt. Skyddsombudet Anna Salisbury tänker tillbaka på när några anställda började använda tofflor. Snart började alla använda det, och ingen kund tyckte att det var konstigt. På samma sätt tror hon att fler skulle använda bättre skor om de hade rätt till betalda arbetsskor.
– Då skulle det bli okej att ha dem även till klänning. Det kanske inte är Manhattan-style. Men det är friskvård, säger Anna Salisbury.
Så säger lag och kollektivavtal
Betalda skor ingen rättighet
Enligt lag och kollektivavtal har butiksanställda inte rätt till betalda arbetsskor, till skillnad från exempelvis de som kör truck. Då ska arbetsgivaren stå för skyddsskor med tåhätta på grund av olycksrisken.
Däremot kan det finnas skäl till att butikspersonal ska få skyddskor om de jobbar på butikens lager. Där är risken större att en tung kartong landar på fötterna.
Så säger experten
Skor ska inte ha öppen häl
• Bra arbetsskor ska ha sviktande sula som i en gympasko
• Skorna ska inte vara öppna i hälen
• De ska vara luftiga, gärna med små hål och inte i konstmaterial
• Byt skor under dagen
• Lägg en ergonomisk matta där ni står mycket, som vid kassan
• Skorna påverkar inte bara fötterna utan också knän, höfter, rygg, nacke och kroppens hållning
Källa: Kerstina Ohlsson, ergonom, Arbets- och miljömedicin, universitetssjukhuset i Lund