Arbetarrörelsens hus i Visby är för tillfället en byggarbetsplats där man för fullt håller på att skapa rum för den organisation som ska samla alla fackförbund inom LO. Här ska alla LO-medlemmar i distriktet under våren kunna få den service de behöver.  Flytten och ombyggnaden av ska vara helt klar i slutet av maj.

Förhandlingsverksamheten och avtalsfrågorna ligger kvar på de enskilda förbunden. Samarbetet handlar om service till medlemmarna. Som det är nu har bara IF Metall och Transport kvar avdelningar på Gotland. Nu är tanken att servicen ska bli bättre även för dem som är med i förbund som saknar personal på ön.

På det nya fackliga centret ska man kunna få svar på frågor om försäkringar, a-kassan eller hjälp med blanketter. Förbunden kommer också att göra gemensam sak i att öka antalet medlemmar. Och det är Handels ombudsman Ann Marie Karlsson som leder den arbetsgruppen.
– Det här är jättehäftigt. Vi har redan hunnit med att samarbeta bland annat nu under värvningsveckan, vecka sex, berättar hon.

Ann Marie Karlsson tycker att Handels har mycket att komma med när det gäller just medlemsrekryteringen.  
– Vi har ett bra material och bra principer kring det där. Dessutom har jag jobbat i många år med värvning och är intresserad av det. Tycker man något är roligt gör man också ett bättre jobb, säger hon.

I slutet av februari ska arbetsgruppen ha ett möte som bland annat syftar till att sätta upp måltal för framtida medlemsvärvning och att sammanställa ett gemensamt värvningsmaterial.
Enligt Ann Marie Karlsson kommer medlemmarna framför allt märka av gruppens arbete genom att det blir mer uppsökeri och besök på arbetsplatser. Till exempel kan de små facken som vanligtvis inte har så mycket folk ute få hjälp av representanter för större förbund inom LO.