Tvisten mellan Handels och Ica om arbete på helgdagar har pågått länge. Förra året dömde Arbetsdomstolen, AD, Ica att böta för att anställda fått jobba påskhelgen 2008. Att schemalägga helgdagar var ett brott mot kollektivavtalet.

Nu har facket stämt företaget för ytterligare sex helgtillfällen fram till januari 2009: 1 maj, nationaldagen, allahelgonahelgen, jul, nyår och trettondagshelgen.
– Ur vårt perspektiv är frågan redan prövad. AD sa i sin dom att arbetsgivaren gjort fel. Och bryter man mot kollektivavtalet upprepade gånger ska det kosta pengar, säger Anne Alfredson, jurist på LO-TCO Rättsskydd och ombud för Handels.

Facket kräver att Ica ska betala 5 000 kronor per helg, till var och en som jobbade, och är medlem i facket. Mellan omkring 50 och 250 personer arbetade varje helg. Dessutom kräver man skadestånd till Handels på 75 000 kronor per helg.

Nästa steg i processen är att Ica ska lämna svaromål.

Läs tidigare artiklar:
Miljonskadestånd för påskjobb på Icalager

Helgjobb på Ica kan gå till AD igen

Arbetsdomstolens dom

Därför var det förbjudet att schemalägga påsken

Arbetsdomstolens dom från förra sommaren gick på Handels linje. Lagerarbetarna som fick skadestånd hade så kallat kontinuerligt skiftarbete, vilket enligt kollektivavtalet innebär skiftarbete som kan förläggas på "såväl vardag som söndag". Med söndag menas inte helgdag, argumenterade facket. De ska vara lediga dagar med helgdagslön. Undantag ska förhandlas.

Ica dömdes att betala 5 000 kronor var, till de runt 270 anställda som jobbade påsken 2008.

Sedan början av 2009 gäller ett företagsavtal för alla Icas lager vilket reglerar exempelvis hur man får arbeta på helgdagar, så framöver är det klart vad som gäller.